Novak Đoković
0

"Sav pritisak je na Murrayju"

Totalsport
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković (Foto: Reuters)
Novak Đoković je uoči nedjeljnog finala Australian Opena protiv Andyja Murraya već ''počeo meč'' na psihološkoj bazi, prebacujući sav pritisak na leđa škotskog tenisera.

Roger Federer je uoči prošlogodišnjeg finala u Melbourne Parku protiv Murrayja, izrekao rečenicu koja se i danas pamti.

"Siroti Murray, pokušava postati prvi Britanac koji je osvojio Grand Slam nakon 150.000 godina!"

Nije baš toliko, ali Britanci čekaju na svog pobjednika jednog od četiri najveća svjetska turnira još od 1936. godine i čuvenog Freda Perryja. Murray je lani izgubio finale u Melbourneu od Federera, kao i 2008. godine na US Openu, također od ''čarobnjaka iz Basela''.

"Teško je Andyju biti Britanac i podnijeti taj silni pritisak očekivanja javnosti. Svi od njega očekuju da osvoji Wimbledon i postane najbolji teniser na svijetu, jer dolazi iz teniske zemlje, zemlje sa historijom u ovome sportu. Wimbledon je najprestižniji turnir na svijetu i Murray je zbog toga suočen s golemim pritiskom. Uspio se dokazati kao jedan od najboljih igrača svijeta i već zbog toga mu morate dati kredit", veli Đoković.

Nakon što je u polufinalu u tri seta izbacio Rogera Federera, Đoković tvrdi da će njemu u nedjelju biti lakše, jer je već osvojio Grand Slam naslov, i to baš u Melbourneu, prije tri godine.

"Obojica smo igrali Grand Slam finala i obojica znamo koliko je teško napraviti taj zadnji, završni korak, pogotovo ako s druge strane mreže imate Rafaela Nadala ili Rogera Federera. Prije tri godine, ja sam igrao protiv Jo-Wilfrieda Tsonge za naslov. On je odigrao sjajan turnir, ali tada smo se obojica našli u situaciji da se borimo za prvu Grnd Slam titulu. Ja sam tada bio 20-godišnji klinac koji nije osjećao neki veliki pritisak u smislu očekivanja. Vjerojatno sam baš zbog toga i odigrao tako dobro. Danas sam iskusniji i već imam jedan ovakav naslov u vitrini, što bi mi, možda, mogla biti psihološka prednost.

Netko ga je podsjetio na njegov prvi meč protiv Murrayja, kojeg je Škot dobio sa 6-1, 6-0.

"To definitivno želim što prije zaboraviti. Obojica smo tada imali 11 ili 12 godina."

Inače, u službenim ATP mečevima Đoković ima 4-3 protiv Murrayja. Svih sedam dosadašnjih dvoboja odigrali su na ATP Masters 1000 turnirima. Đoković je dobio prva četiri, Murray zadnja tri.