Tenis
0

Šarapova je najplaćenija sportistkinja svijeta

Totalsport
Marija Šarapova (Foto: AP)
Marija Šarapova (Foto: AP)
Sa zaradom od 24,5 miliona američkih dolara ruska teniserka Marija Šarapova (23) najplaćenija je sportistkinja od juna prošle do juna ove godine, tvrdi Yahoo!Sports.

Šarapova je u godini dana od tenisa zaradila oko milion dolara dok je velika glavnina njenih primanja pristigla iz marketinga. Ruska ljepotica je reklamno lice Nikea, Sony Ericssona, Tiffanyja... koji joj za to plaćaju basnoslovne cifre.

Zabljesnula je 2004. godine osvajanjem Wimbledona što su njeni agenti odmah iskoristili za ugovore s Canonom, Colgate-Palmoliveom i Motorolom, nakon čega su se sponzori samo nastavili nizati. Vjeruje se da će posljednjim potpisom ugovora za Nike, dugim osam godina, zaraditi 70-ak miliona dolara.

Na drugom i trećem mjestu ove liste nalaze se američke teniske sestre Williams, s time da je mlađa Serena (20,2 miliona) nešto uspješnija od Venus (15,4). Sestre su, gledano isključivo prema teniskoj zaradi, najuspješnije teniserke. Serena je reketom kroz karijeru zaradila 32,7 miliona dolara, dok je Venus trenutno na 27,3. Najbolje ih prati Lindsay Davenport s 22,2 miliona.

Četvrta na popisu najplaćenijih sportistkinja svijeta jest IndyCar vozačica Danica Patrick s 12 miliona zarade (sponzoriraju je GoDaddy.com, Peak Antifreeze, Tissot...), dok se na petom mjestu nalazi južnokorejska zlatna olimpijka, klizačica Kim Yu-Na sa zaradom od 9,7 miliona dolara u 365 dana. Njeni su glavni sponzori Hyundai, Nike i Samsung Electronics.

Top 5 najplaćenijih svjetskih sportistkinja:

  1. Marija Šarapova (Rus / tenis) 24,5 miliona američkih dolara
  2. Serena Williams (SAD / tenis) 20,2
  1. Venus Williams (SAD / tenis) 15,4
  2. Danica Patrick (SAD / autoutrke) 12
  3. Kim Ya-Na (J. Kor. / umjetničko klizanje) 9,7