Australian Open
0

Rekorder Federer: Danas sam imao sreće

Totalsport
Roger Federer (Foto: AP)
Roger Federer (Foto: AP)
Jezovite je trenutke u meču drugog kola Australian Opena proživljavao branitelj naslova i drugi teniser svijeta, Roger Federer. Priredio mu ih je sjajni Francuz Gilles Simon.

Vratio se trenutno 34. a početkom 2009. i šesti teniser ATP liste u meč nakon prva dva Federerova seta (6-2, 6-3) izjednačivši na 2-2 dvama pobjedama od 6-4 u trećem i četvrtom. Federer, koji do sada nije uspio pobijediti Francuza (vodio 2-0), ipak je zaigrao šampionski u petom setu i dobio ga 6-3. Izbjegao je time rano ispadanje na Australian Openu, koji, otkako je prvi put nastupio 2000. godine, nikad nije napuštao prije trećeg kola.

Također, Federer nikad nije izgubio u drugom kolu bilo kojega Grand Slam turnira. Ovo mu je bila 41. pobjeda u mečevima drugog kola najvećih turnira. Do kraja je dolazio 16 puta, od čega četiri puta u Melbourneu.

"Nisam igrao loše u trećem i četvrtom setu, iako sam ih izgubio. Gilles je uistinu izvukao sve iz mene. Imao sam danas sreće, ali sam također vrlo sretan što sam dobio iznimno težak meč i ostao u turniru", rekao je Švicarac nakon nove ljepotice u Melbourne Parku, koja ide rame uz rame s dvobojem Davida Nalbandiana i Lleytona Hewitta u prvom kolu.

"Imao sam osjećaj da igram malo bolje od Rogera do početka petog seta. Tada je, pri rezultatu 1-1 i 0-30 na njegovu servisu, odigrao četiri prvoklasna poena u nizu. Izgubio sam gem i nakon toga više ništa nije bilo isto. Postajalo mi je sve teže. I on je odigrao, mislim, fantastičan meč, ne samo ja", dodao je 26-godišnji Francuz.

Švicarski je teniser ovom pobjedom izjednačio rekord legendarnog Šveđanina Stefana Edberga po broju pobjeda na Australian Openu od Open-ere (1968. godina). Obojica su na 56 trijumfa. Edberg je u 80-im godinama prošlog stoljeća Australian Open, tada još na travnatoj podlozi, osvajao dva puta.