Tenis
25

Rafael Nadal se vratio "iz mrtvih" protiv Ferrera

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Nakon ispadanja Novaka Đokovića i Rogera Federera, zemljani ATP turnir u Madridu, iz Masters serije 1000, nije ostao i bez svog glavnog junaka - Rafaela Nadala.

U španskom obračunu, meču četvrtog i petog na svijetu David Ferrera i Rafaela Nadala, pobijedio je dvostruki pobjednik madridskog turnira Nadal sa 4-6, 7-6(3), 6-0.

Imao je Ferrer na pladnju veliku pobjedu protiv rivala kojeg je pobijedio samo četiri puta tokom 21 meča. Imao je Ferrer 6-4, 4-1, ali i što je važnije, prilično indisponiranog suparnika sa suprotne strane mreže. Istovremeno, Ferrer je set i pol djelovao stvarno dobro, bolje od Nadala i prilično samouvjereno pri svakom udarcu.

U tom je trenutku krenuo veliki preokret, pa je tako Nadal došao do 5-4 u drugom setu i servisu za izjednačenje u setovima. Obratima nije bilo kraja, pa je Ferrer poveo 6-5 i došao dva poena blizu slavlja (15-30 na servis Nadala). Iz te opasne situacije se spasio Nadal, potom dominirao u tie-breaku, a konačno i potpuno protutnjao trećim setom u kojem je Ferrer uzeo - nula gemova.

Ukupno je Nadal sedam puta uzimao servis suparniku, dok je Ferrer to učinio u pet navrata. Meč je trajao dva sata i 36 minuta.

Nadal ima dobar žrijeb za polufinale jer će igrati protiv boljeg iz meča Kei Nishikori - Pablo Andujar. U preostala dva četvrtfinala se sastaju Murray - Berdych, te Wawrinka - Tsonga.

ATP Madrid, četvrtfinale:

Nadal (5) - Ferrer (4) 4-6, 7-6(3), 6-0