Sporna izgradnja terena
12

Predsjednik Teniskog saveza RS-a kažnjen zbog sukoba interesa, zaobišao i tender

N. M.
Komisija za odlučivanje u sukobu interesa BiH utvrdila kršenje zakona (Foto: E. M./Klix.ba)
Komisija za odlučivanje u sukobu interesa BiH utvrdila kršenje zakona (Foto: E. M./Klix.ba)
Na današnjoj sjednici Komisije za odlučivanje u sukobu interesa Bosne i Hercegovine utvrđeno je da je predsjednik Teniskog saveza Republike Srpske Draško Milinović prekršio zakon.

Kako je objavio Transparency International BiH, Milinović je u isto vrijeme direktor Regulatorne agencije za komunikacije BiH i predsjednik Teniskog saveza RS, koji je dobio desetine miliona KM iz budžeta za izgradnju teniskih terena u Banjoj Luci, a danas je Milinović zbog svega toga kažnjen.

Transparency international u BiH prijavio je Komisiji kršenje zakona još prošle godine, a Milinović je kažnjen obustavom 10 posto plate u narednih šest mjeseci zbog sukoba interesa.

Izgradnja teniskih terena u Banjoj Luci, na kojim se igrao turnir Srpska Open, realizovana je prebacivanjem javnog novca na račune Saveza, a na taj način se izbjeglo provođenje postupka tendera za izgradnju ovog objekta.

Naime, sredstva za izgradnju ovog kompleksa koja, po informacijama iz medija, iznose preko 20 miliona KM obezbijedili su Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske, ali se izbjeglo raspisivanje tendera tako što je novac prebačen u vidu granta Teniskom savezu RS.

Savez je tako bez ikakvog javnog nadmetanja trošio milionska javna sredstva, birao izvođače radova pod uslovima i cijenama koje nisu transparentne, iako se Zakon o javnim nabavkama mora primjenjivati za ugovore koji se subvencionišu javnim novcem sa više od 50 posto.

U spornom slučaju su gotovo sva sredstva izdvojena za projekat izgradnje teniskih terena bila javna.

Vezani članci