ATP Dubai
0

Đoković će braniti naslov pobjednika

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
U finalu ATP turnira u Dubaiju igrat će ruski teniser Mihail Južnij i Srbin Novak Đoković, koji je prošle godine bio najbolji u Dubaiju, a ove je godine postavljen za drugog nositelja.

Nakon velike borbe, kako na terenu, tako i na tribinama gdje su navijači oba tenisera napravili užarenu atmosferu, Đoković je pobijedio Cipranina Marcosa Baghdatisa 6-7(2), 6-3, 6-4, makar je tokom drugog seta nekoliko puta bio na rubu poraza.

Do polovice drugog seta je Baghdatis imao čak šesnaest break prilika, ali je iskoristio "samo" tri takve šanse. Nakon što je teniser sa Cipra dobio prvi set, relativno lagano u tie-breaku (7-2), u drugom je na svaki Đokovićev servis pritiskao. Imao je i početni break prednosti, ali je izgubljeno Đoković odmah vratio, a potom od 3-3 pobjegao na 6-3.

To posrtanje prilično je uzdrmalo Baghdatisa i u trećem setu nije imao niti jednu break priliku. Kod 5-4 u trećem setu, kada je Đoković servirao za meč, Baghdatis je došao do 30-30, ali je tada drugi teniser svijeta sa dva odlična servisa odagnao opasnost i plasirao se u finale.

Tamo će naslov braniti protiv ruskog tenisaera Mihaila Južnija s kojim u karijeri ima omjer 3-3. Prije dvije sedmice su igrali polufinale u Rotterdamu, a Južnij je u sjajnom meču dobio nakon dva tie-breaka.

ATP Dubai, polufinale:

Đoković (2) - Baghdatis 6-7(2), 6-3, 6-4 Južnij (7) - Melzer 7-5, 7-6(4)