Poštovali pravila
8

Nezabilježeno u svijetu tenisa: Niko nije zaslužio ulazak u Kuću slavnih

N. K.
Ana Ivanović je bila jedna od kandidatkinja (Foto: EPA-EFE)
Ana Ivanović je bila jedna od kandidatkinja (Foto: EPA-EFE)
U Međunarodnu tenisku kuću slavnih ove godine niko neće biti uvršten, što se dogodilo prvi put u historiji, saopštili su danas iz ove institucije.

Naime, niko od nominovanih kandidata nije dobio dovoljno glasova, odnosno najmanje 75 posto u zbroju glasova zvanične grupe glasača.

Tu grupu čine predstavnici medija, odabrani teniski historičari, članovi Kuće slavnih i stručnjaci iz teniske industrije te glasova teniskih zaljubljenika iz cijelog svijeta.

Kandidati za uvrštavanje u Međunarodnu tenisku kuću slavnih u 2022. godini bile su srbijanska teniserka Ana Ivanović, Italijanka Flavia Pennetta, Zimbabveanka Cara Black i Amerikanka Lisa Raymond, a od tenisera su nominovani bili Španci Carlos Moya i Juan Carlos Ferrero.

"Proces uvrštavanja u Međunarodnu tenisku kuću slavnih ima više koraka, kroz odbore za nominaciju i kroz glasovanje. Odluka o tome ko zaslužuje biti uvršten u Kuću slavnih leži na zvaničnoj glasačkoj grupi, grupi nezavisnih glasača s reputacijom u tenisu, koji imaju veliko znanje o njegovoj historiji", izjavio je u saopštenju glavni operativac Međunarodne teniske kuće slavnih Todd Martin.

Inače, Black je dobila najviše glasova ljubitelja tenisa, a time i dodatna tri postotna boda, dva je zaradila Flavia Pennetta, a jedan Ana Ivanović.

Međutim, ni to nije bilo dovoljno da neko od njih pređe izborni prag.