Čuda se dešavaju
99

Najljepša teniska priča godine: Pobijedio rak pa savladao petog igrača svijeta u debiju

D. P.
Britanac će nastupiti i na Wimbledonu (Foto: Ryan Peniston/Twitter)
Britanac će nastupiti i na Wimbledonu (Foto: Ryan Peniston/Twitter)
Ime Ryana Penistona ne znači mnogo onima koji nisu zagriženi teniski fanovi, ali je proteklih dana obišlo svijet zbog prelijepe priče koja već sada ima sretan kraj.

Ryan Peniston (26) prošao je tešku životnu bitku još po rođenju. Dok je bio dijete otkriven mu je rak mekog tkiva koji često pogađa bebe, a nakon toga uslijedile su žestoke borbe, kemoterapije i operacija tumora.

Bilo je to razdoblje života kojeg je Peniston postao svjesniji kada je odrastao.

"Teško je to razdoblje gledati. Ne sjećam se ničega kada sam bio mlađi, a kada sam bio dijete nisam znao toliko u situaciji. Tek tokom posljednjih 10 godina postao sam zainteresiran i roditelji su mi ispričali. Daje mi mnogo snage kada se osvrnem na to", rekao je Peniston za ATP Tour.

Ovaj 26-godišnjak živi svoj san. Uprkos teškoj životnoj priči, ispunio je veliki cilj i sa 26 godina debitovao je na ATP Touru. Njegov London dao mu je specijalnu pozivnicu za nastup na turniru pošto nema dovoljno dobar ranking za nastupe na ATP turnirima.

Debi je prošao spektakularno. U prvom kolu ATP 500 turnira u Londonu, čuvenog Queensa, dobio je petog igrača svijeta Caspera Ruuda priredivši jednu od najvećih senzacija godine.

Kemoterapije su ostavile traga, ali mu pomaže kada se sjeti kroz šta je sve prošao.

"Kemoterapija je utjecala na moj rast. Bio sam stvarno mali. Drugi ljudi su mogli servirati kada su imali 14 godina, ja još nisam mogao. Kada imam težak dan, sjetim se da doslovno nisam bio ovdje prije 25 godina", rekao je Peniston.

Ovaj 26-godišnjak se uspješno oporavio, ali je godinama koristio vrlo žestoke lijekove koji su ostavljali trag.

Sutra će Peniston pokušati da nastavi s bajkom u svom Londonu. Rival u osmini finala bit će mu Franciskco Cerundolo, Argentinac koji je 46. igrač svijeta.

Nastavak lijepe priče bit će i to što je Ryan Peniston dobio specijalnu pozivnicu organizatora (wildcard) i za nastup na najvećem turniru u svijetu tenisa Wimbledonu.