Savladao Bublika
47

Čilić izazvao kontroverzu zbog majice pa se plasirao u četvrtfinale turnira u Londonu

N. K.
Marin Čilić (Foto: EPA-EFE)
Marin Čilić (Foto: EPA-EFE)
Hrvat Marin Čilić (17. ATP) plasirao se u četvrtfinale ATP turnira u Londonu nakon što je danas pobijedio kazahstanskog tenisera ruskog porijekla Aleksandra Bublika (37. ATP).

Nakon sat i po igre bilo je 2:0 za Čilića, po setovima 7:6, 7:5.

U prvom setu oba tenisera su fenomenalno servirala pa nije iznenađenje što nije bilo pravih prilika za uzimanje breaka. Očekivano se zaigrao tie-break u kojem je Čilić napravio veliki preokret i nakon drame poveo u setovima.

Drugi set je bio potpuno drugačiji pa su već do sedmog gema teniseri izgubili po jedan servis. Ključni je bio 12. gem u kojem je Marin drugi put večeras osvojio break i tako stigao do pobjede.

Čilić će u četvrtfinalu igrati protiv Finca Emila Ruusuvuorija (56. ATP) koji je danas bio bolji od Britanca Jacka Drapera (99. ATP).

Inače, ovaj zanimljivi dvoboj poprimio je neobične obrise na društvenim mrežama budući da je teniser koji je rođen u Međugorju na teren u Londonu izašao u majici koja je po bojama ista kao ruska zastava (bijelo-plavo-crveno).

Korisnici društvenih mreža su diskutovali da li je Čilić to namjerno uradio ili je tek slučajnost, ali je izazvalo posebnu pažnju u situaciji kada Englezi oštro postupaju kada je u pitanju rat Rusije i Ukrajine. Podsjetimo, britanska vlada je natjerala predstojeći Wimbledon da na svom turniru ne dozvoli nastup teniserima iz Rusije i Bjelorusije.