Primjer za svakog sportistu
8

Nadal: Ronaldo mi je bio inspiracija pri povratku

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal (Foto: Arhiv/AFP)
Rafael Nadal u nedjelju je u Sao Paulu osvojio prvi ATP naslov nakon sedam mjeseci pauze zbog povrede lijevog koljena. Njegov trijumf pratio je i bivši veliki brazilski nogometaš Ronaldo.

Iako opet pobjeđuje, španski teniski majstor i dalje se muči s problematičnim koljenom. I sam priznaje kako je još jako daleko od potpunog oporavka i od one igre kojom je nekad izrazito dominirao na zemljanoj podlozi, na kojoj je stigao do titule i u Sao Paulu.

"Ronaldo je primjer za svakog sportistu, s obzirom na njegova ostvarenja uprkos silnim problemima s koljenima koje je imao. Za mene je on definitivno pravi primjer i uzor, u smislu odlučnosti i napornog rada", rekao je Nadal.

Veliki brazilski napadač, koji je sa svojom reprezentacijom osvojio dva naslova svjetskog prvaka, te je i dalje najbolji strijelac svih vremena na svjetskim prvenstvima s 15 golova, prebrodio je tokom karijere tri ozbiljne operacije koljena.

"Bio je nezaustavljiv. Jedan od najboljih igrača svih vremena, unatoč svim problemima i pehovima koje je imao s koljenom. Ja nikada nisam imao baš takve probleme. Nikada nisam išao niti na operaciju. Mogu samo zamisliti koliko je teško bilo Ronaldu s tim kompliciranim operacijama", dodao je Nadal.

Nakon najduže pauze u karijeri, Nadal se vratio u akciju prije dvije sedmice u čileanskom Vila del Maru. Tamo je neočekivano izgubio finale od Argentinca Horacija Zeballosa. U Sao Paulu je u finalu savladao Argentinca Davida Nalbandiana 6-2, 6-3. No, dva prethodna je meča na turniru je dobio tek u tri seta. I sam je priznao da je nivo kvalitete u Sao Paulu bila slabija nego na drugim turnirima, te da se i dalje muči s koljenom.

"Ima dana kada me koljeno i dalje boli. Trebat će mi još vremena za napredak", kazao je Španac.

Sljedeće sedmice nastupit će na ATP 500 turniru u Acapulcu, koji se također igra na zemlji. Nakon toga se nada nastupima na prvim ATP Masters 1000 turnirima sezone, u Indian Wellsu i Miamiju, na tvrdoj podlozi.

"Razmišljam od dana do dana, od sedmice do sedmice. Prije odluke o sljedećim nastupima moram vidjeti kako se osjećam i kako napreduje situacija s koljenom", zaključio je Nadal.