Tenis
2

Nadal: Nisam ni pomišljao da predam meč

Totalsport
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Rafael Nadal (Foto: AFP)
Španski teniser Rafael Nadal ostao je bez naslova pobjednika na Australian Openu u Melbourneu, prvom Grand Slam turniru godine.

Ostao je Nadal i bez treće krune pobjednika na četiri posljednja Grand Slam turnira (ranije je 2013. osvajao Roland Garros i US Open). Pobijedio ga je u finalu Stanislas Wawrinka sa 6-3, 6-2, 3-6, 6-3, te je time Švicarac, pak, osvojio prvi naslov pobjednika na jednom od četiri najveća turnira.

"To je sport. Ovo je bio Stanov dan, a ne moj. Imao sam mnogo lijepih dana u karijeri, ali ovaj put prihvatam da sam bio slabiji. Bio je bolji od mene i zaslužuje ovo", rekao je Nadal poslije meča.

No, treba naglasiti kako je krajem prvog seta bilo primjetno da Nadal ima problem s leđima. Vrlo brzo početkom drugog seta, kod 2-1 za Wawrinku, Nadal je zatražio i ljekarsku pomoć, ali se sve do kraja meča daleko slabije kretao i mnogo lošije servirao.

"Od početka sam osjećao bolove u leđima, još od zagrijavanja. Kasnije se to stanje pogoršavalo, a najgore je bilo krajem prvog i početkom drugog seta. To je bilo ključno. Loše sam se kretao, bol je bila jaka prilikom servisa. Ne mogu ništa drugo reći nego da nisam imao sreće."

Na kraju je Nadal dodao:

"Nije pravi trenutak da pričam o leđima. Vrijeme je da se priča o Stanislasu. Igrao je sjajno, dvije sedmice je bio fenomenalan i zaslužio je ovo. Predaja? Nikako ne volim predavati, pogotovo ne u finalu. Predaja je bila zadnje o čemu sam razmišljao."