ITF proglasio šampione
0

Nadal i Janković - najbolji teniseri 2008.

Sarajevo-x.com
Međunarodna teniska federacija objavila je danas imena najboljih tenisera za 2008. godinu, a to su Španac Rafael Nadal i Srpkinja Jelena Janković.

Rafael Nadal postao je prvi Španac koji je proglašen najboljim teniserom svijeta pored svoje sunarodnaknije Arantxe Sanchez koja je istu nagradu dobila u ženskoj kategoriji 1994. godine.

Nadal, 22-godišnjak s Mallorce ostvario je svoj zasluženi san nakon što je ove godine osvojio svoj četvrti Roland Garros i prvi Wimbledon.

Isto tako postao je i prvi Španac koji je osvojio Zlatnu medalju u tenisu na Olimpijskim igrama, te je pomogao svojoj zemlji da osvoji treći Davis Cup.

'Ovo je bila nevjerovatna godina za mene i nikad neću zaboraviti šta mi je donijela. Pored mojih ličnih uspjeha, jako sam sretan što sam Španiji donio zlato s Olimpijskih igara i što sam pomogao u osvajanju Davis Cupa', izjavio je Nadal.

Jelena Janković također je postala prva srpska dobitnica ove prestižne nagrade. Jankovićka je najtrofejnija teniserka u 2008. godini, osvojila je svoj prvi Grand Slam na US Openu i predstavljala Srbiju na Olimpijskim igrama u Pekingu.

'Trudila sam jako da dođem do trenutne pozicije u svijetu tenisa i jako sam ponosna na nagradu. I dalje želim biti ponos svoje države', rekla je Jelena.