Tenis
0

Na Li: 'Samo sam čudom postala teniserka'

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Kineska teniserka Na Li trenutno se nalazi na 31. mjestu svjetske WTA liste, iako će mnogi teniski hroničari reći da vrijedi i deset najboljih na svijetu.

Ipak, povrede otprije dvije godine i nestabilni karakter još uvijek udaljavaju ovu teniserku razornih udaraca iz samog svjetskog vrha. Ona se, pak, sama čudi što je uopšte postala vrhunska teniserka.

  • U Kini djeca nekada nisu imala izbora po pitanju odabira sporta. Postala sam teniserka zaista čudom, samo stoga jer sam imala podršku roditelja i lokalnih vlasti. No, na državnom nivou nikad nisam imala podršku, jer oni nisu stajali iza sportova kao što je tenis. Nekada je i košarka bila u sličnom košu, no vjerujem da se stvari mijenjaju - rekla je Na Li koja je u karijeri na WTA turnirima zaradila milion i po američkih dolara.

  • Djeca nisu imala pravo izbora već su proslijeđena u sportove za koja ih je namijenio neko drugi. Mislim da je pravo izbora prva velika sloboda koju čovjek ima i to je nešto za čim i Kina mora žuditi. Govorim, dakako, u sportskom smislu - rekla je 27-godišnja Kineskinja.