Oponašao Novaka Đokovića
0

Murrayjeva dijeta rezultirala katastrofalnim porazom

Totalsport
Andy Murray
Andy Murray
Svog prijatelja, vršnjaka i teniskog sparing-partnera Novaka Đokovića, trenutno prvog tenisera svijeta, promijenjenim je načinom ishrane odlučio oponašati Andy Murray.

Četvrti teniser ATP-ove ljestvice, koji je tri puta gubio finala Grand Slam turnira, prešao je na bezgluteinsku dijetu nakon što su mu krvni nalazi u junu, uoči turnira u Queen's Clubu, pokazali da se njegov organizam muči probavljajući njegovu omiljenu, tešku prehranu, uglavnom baziranu na "lošim" ugljikohidratima, poput uštipaka i zaslađenih jogurta.

"I poslije deset sati sna osjećao sam umor kada sam se ujutro probudio. Sada spavam osam sati i osjećam se po buđenju sasvim svježe", rekao je 24-godišnji Škot dodavši: "Također se sjajno oporavljam nakon mečeva. Ne osjećam se više naduto i tijelo mi je daleko tolerantnije na napore no što je bilo prije. To čini veliku razliku".

Murrayjev dijetni režim baziran je semaforskom sistemu: crvena, dakle hrana koju treba izbjegavati, uključuje kukuruzne pahuljice, uštipke i jogurte, žuta, dopuštena hrana, uglavnom se sastoji od crvenog mesa i bezgluteinske tjestenine, dok najpoželjnija, zelena hrana, podrazumijeva ribu, rižu i lisnato povrće.

Donedavno je Murray dnevno unosio u organizam 6000 kalorija. Hranio se obilno "doručkom šampiona", pri čemu se navikao na jogurte i uštipke, a sve da bi kombinacijom ugljikohidrata i bjelančevina povećao mišićnu masu. Nakon mečeva običavao je pojesti 50 komada sushija. Zbog toga je imao velike varijacije u tjelesnoj masi koja je stalno padala i rasla.

Sada Škot dnevno unosi prosječnu količinu kalorija za odraslog muškarca, dakle oko 2500 kalorija.

"Svi sportaši uvijek su učili da je najbolja hrana za njih tjestenina. To, međutim, nije tačno. Treba težiti ravnoteži koja vas čini mršavijim i vašu tjelesnu masu održava na podjednakoj razini bez obzira na napore. Sada sam se ustalio u tom smislu, a to je za moju igru vrlo učinkovito", objasnio je Škot.

"Za nas sportaše danas je važno na vrijeme početi voditi brigu o prehrani kako bismo si produžili sportski život. Ono što se čini danas bitno je za ono što će se događati sutra. Iako smo još vrlo mladi ljudi, Novak, Rafa (Nadal) i ja imamo problema sa zdravljem. To počinje utjecati na nas na loš način. Zato sam odlučio napraviti zaokret", kazao je Murray.

Murrayju je novi način ishrane malo dobroga donio u Montrealu, gdje je prošle sedmice došao kao dvostruki branitelj naslova s 18-3 aktivnim omjerom. Izgubio je u utorak od Južnoafrikanca Kevina Andersona 6-3, 6-1 u svom prvom meču nakon Wimbledona, inače duelu drugog kola.

Osjetljivost na gluten koju je otkrio Murray zasad, kako se čini, nije poprimila razmjere celijakije, opasne bolesti izazvane uznapredovalom osjetljivošću na gluteinsko brašno, a koja je otkrivena Novaku Đokoviću.

Zbog alergije na gluten ishranu je također nedavno promijenila njemačka teniserka Sabine Lisicki.