Tenis
80

Goran Ivanišević za Klix.ba: Džumhur može biti i bolji

Piše: E. B.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Novak Đoković ga je pretekao kada su u pitanju uspjesi tenisera iz bivše Jugoslavije, no i dalje mu pripada titula najzabavnijeg i najomiljenijeg takmičara u bijelom sportu. Naravno, riječ je o Goranu Ivaniševiću koji je sinoć bio u Sarajevu, a u intervjuu za Klix.ba govorio je o tome šta trenutno radi, našim teniserima, finalu Davis Cupa...

Ivanišević (45) je u Sarajevu bio specijalni gost Sky Bara hotela Courtyard by Marriot.

"Pošto sam ambasador Juicyja već dvije godine i u toku je promocija nove male boce, tom sam prilikom došao u Sarajevo", rekao je na početku razgovora popularni Zec.

Ivanišević je tokom ATP turnira u Umagu ove godine kao komentator na HRT-u veoma pozitivno govorio o našem najboljem teniseru Damiru Džumhuru. Osvajač Wimbledona iz 2001. godine kaže kako se iskreno raduje svakom uspjehu naših tenisera.

"Pratim vaše tenisere i drago mi je da se bh. tenis polako miče prema naprijed. Super je to što Damir Džumhur i Mirza Bašić rade za tenis u Bosni i Hercegovini. Mladi teniseri trebaju nekog poput njih što su se probili, kako bi se imali na koga ugledati. Viđam ih stalno, pogotovo Damira, na turnirima i drago mi je što je 70 i neki na svijetu, ali mislim da on može biti i bolji. Za sada stvarno dobro gura i želim mu sve najbolje u karijeri", poručio je Ivanišević koji je od septembra 2013. do jula ove godine bio trener Marinu Čiliću.

Iako nije želio pričati o razlazu sa Čilićem, istakao je kako je sretan što je od augusta trener Čehu Tomašu Berdychu.

"Sada sarađujem sa Tomašem Berdychom i to je novi izazov kojem se veselim", rekao je kratko Goran.

Za kraj, neizostavna tema bio je plasman Hrvatske u finale Davis Cupa, gdje će protiv Argentine pokušati doći do druge titule, nakon što je 2005. u finalu savladala Slovačku 3:2. Ivanišević je tada bio u sastavu, ali nije igrao.

"Nisam iznenađen plasmanom u finale. To je jedan veliki uspjeh za naš tenis. Zasluženo smo dobili Francuze i sada imamo veliku šansu protiv Argentine kod kuće. Veliki smo favoriti, ali finale je finale, treba uvijek ući s oprezom. Super je što se Karlović vratio u reprezentaciju", smatra Ivanišević.

Ivanišević je u karijeri koja je trajala od 1988. do 2004. godine osvojio 22 titule u singlu, od kojih je najveća pobjeda na Wimbledonu 2001. godine kada je ušao u historiju postavši prvi i jedini teniser koji je na Grand Slam došao sa wild cardom i osvojio ga.

Na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine osvojio je bronzane medalje za Hrvatsku u singlu i dublu, a osim Davis Cupa 2005. godine, osvojio je i Hopman Cup 1996. godine sa Ivom Majoli.

Ostvario je 599 pobjeda uz 333 poraza, zaradio je 19.878.007 dolara od nagrada na turnirima, a 4. jula 1994. godine bio je drugi teniser svijeta.