Roland Garros
0

Federerove suze radosnice

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Švicarac Roger Fededer osvojio je svoj prvi Roland Garros u karijeri, te ukupno 14. Grand Slam turnir, po čemu je dostigao dosadašnjeg rekordera Petea Samprasa.

Federer je u finalu pobijedio najveću senzaciju turnira, Šveđanina Robina Söderlinga 6-1, 7-6(1), 6-4. Po broju osvojenih Grand Slam naslova izjednačio se sa Samprasom, ali ga je, zapravo, nadmašio, jer Sampras nikada nije osvojio Roland Garros.

Sva četiri Grand Slama osvojio je i Amerikanac Andre Agassi, koji je na svečanosti proglašenja pobjednika i predao trofej Federeru, 10 godina nakon što je on osvojio svoj jedini French Open, nadoknadivši u finalu zaostatak od dva seta protiv Ukrajinca Andreja Medvjedeva.

Sam finale nije bio toliko uzbudljiv i kvalitetan koliko cijeli ovaj turnir u globalu. Söderling je, očito, bio previše impresioniran, te nije bio niti blizu nivou igre koju je pokazivao u pobjedama protiv Rafaela Nadala, Davida Ferrera, Nikolaja Davidenka i Fernanda Gonzaleza.

S druge strane, Federer je igrao odlično, od prvog poena se nametnuo kao lider na terenu. Švicarac je sjajno servirao, uz 16 aseva, imao je čak 85 posto realizacije na prvom servisu, koje je pogađao sa 66 posto preciznosti.

Söderling je imao samo dvije break lopte u meču, i to nakon što je Federer već imao 2-0 u setovima i break prednosti u trećem. Prvu je Šveđanin propustio u četvrtom gemu trećeg seta, a drugu u desetom, kada je Federer servirao za meč.

Tada je prvi puta pokazao da je nervozan, ali je Söderling u poenu kojim je mogao produžiti meč zahvatio loptu na forhendu rubom reketa. Federer je odahnuo, a dva poena kasnije pao na koljena i zaplakao. No, ovoga puta od sreće, što je napokon ispunio svoj san i prigrlio jedini veliki trofej u karijeri koji mu je nedostajao.

Federer je meč otvorio s četiri gema u nizu. U prvom setu čak je tri puta oduzimao servis Šveđaninu, a u drugom setu je briljantno odigrao tie-break, u kojem je zabio četiri asa za uvjerljivih 7-1.

"Roger, danas si mi dao lekciju kako igrati tenis. Ti si za mene najveći svih vremena, zaslužio si ovu pobjedu. Moj trener Magnus Norman i ja smo kalkulirali da me niko ne može pobijediti 10. puta zaredom. No, prevarili smo se. Ipak, obećajem ti da me nećeš pobijediti 11. puta u nizu", izjavio je Söderling, aludirajući, dakako, da je ovo bio njegov 10. meč u karijeri protiv ''čarobnjaka iz Basela'' i 10. poraz

"Čestitam Robinu na odličnom turniru. Ovo je čaroban trenutak za mene. Hvala i Andreu Agassiju, za mene puno znači što je on tu uz mene. Žao mi je, Andre, što više nisi igrač, želim ti sve najbolje u životu", rekao je, između ostalog, Federer. Roland Garros, finale tenisera:

Federer (2) - Söderling (23) 6-1, 7-6(1), 6-4