U Cape Townu
39

Federer prvi put igra u rodnoj zemlji svoje majke: Ne mogu biti uzbuđeniji

F. Z.
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Roger Federer (Foto: EPA-EFE)
Švicarski teniser Roger Federer nikada nije odigrao teniski meč u Južnoj Africi, državi u kojoj se rodila njegova majka i koja je jedna od šest afričkih država u kojoj najuspješniji teniser svijeta provodi dobrotvorne akcije.

To će se promijeniti u petak kada će Federer i Rafael Nadal odigrati egzibicioni meč u Cape Townu.

"Ne znam zašto mi je trebalo tako dugo, da budem iskren. Reako sam sebi 'Nije moguće da sam 20 godina na touru, da sam postao igrač kakav jesam i da nikada nisam igrao u Južnoj Africi'. To jednostavno nije OK. Ne bih mogao živjeti sa sobom da se to nije dogodilo", rekao je Federer koji ima državljanstva Švicarske i Južne Afrike.

Federer kaže kako ne može biti više uzbuđen zbog toga što će igrati u Južnoj Africi.

"Znate kako je, život na touru jednostavno je takav. Ne mogu biti više uzbuđen zbog toga što se to zaista dešava. Nadam se da neću imati problema sa zdravljem i da ću biti spreman za igru. Vjerujem da hoću, ali vidjet ćemo", rekao je Federer nakon poraza od Đokovića na Australian Openu.

Federer i Nadal nadaju se kako će sakupiti milion dolara za fondaciju Roger Federer koja potiče obrazovanje djece u šest afričkih država i Švicarskoj. Janine Handel, direktorica organizacije, rekla je kako je fondacija već dostigla brojku od milion djece koja su obuhvaćena programom.