U Mostaru
55

Fatić poražen od Altmaiera u prvom meču Davis Cupa, BiH gubi od Njemačke

E. B.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Davis Cup reprezentacija Bosne i Hercegovine poslije prvog odigranog meča gubi sa 1:0 od Njemačke u prvom kolu Svjetske grupe 1.

Prvi bod Njemačkoj donio je Daniel Altmaier (49. ATP) koji je sa 2:0 u setovima pobijedio Nermana Fatića (218. ATP).

Oba tenisera su bila sigurna na svoje servise u prvom setu, te je on odlučen nakon čak 74 minute igre u tie-breaku.

Fatić je napravio mini-break, te je došao do 5:3, no potom je Nijemac dobio naredna četiri poena i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 7:6(5).

Prvi break na susretu vidjeli smo tek u četvrtom gemu drugog seta, a napravio ga je Altmaier i poveo sa 3:1, do kraja seta je bio siguran na svoje servise i napravio još jedan break, te je rutinski priveo meč kraju i slavio sa 7:6(5), 6:2.

Osim Fatića, našu reprezentaciju čine Damir Džumhur (157. ATP), Mirza Bašić (580. ATP), Andrej Nedić (633. ATP) i Tomislav Brkić (122. dubl ATP), dok njemački selektor osim Altmaiera računa na Yannicka Hanfmanna (54. ATP), Maximiliana Marterera (127. ATP), Kevina Krawietza (14. ATP dubl) i Tima Puetz (23. ATP dubl).

Ekipa koja prva stigne do tri dobijena meča će biti pobjednik, a naredni duel u 14:40 sati će početi Džumhur i Hanfmann.

Sutra su na rasporedu preostali dueli. U 10:30 sati na teren će parovi Bašić/Fatić i Krawietz/Putz, a ukoliko neka ekipa nakon tog meča ne bude vodila sa 3:0, igrat će se i četvrti, odnosno eventualni peti mečevi.

Četvrti meč bi trebali igrati Džumhur i Altmaier, a ukoliko rezultat bude 2:2, Fatić i Hanfmann će odlučiti pobjednika duela Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Svi mečevi su u direktnom televizijskom prijenosu na BHRT.