Tenis
105

Fantastične brojke: Đokoviću uručen trofej za najboljeg tenisera u 2015. godini

Klix.ba
Novak Đoković (Foto: EPA)
Novak Đoković (Foto: EPA)
Srbin Novak Đoković danas je prije meča sa Keijem Nishikorijem na ATP Finals Touru u Londonu dobio trofej namijenjen teniseru koji godinu završava na prvom mjestu ATP rang-liste.

Đoković je u 1. kolu turnira u Londonu sa laganih 2:0 u setovima (6:1, 6:1) savladao Japanca Keija Nishikorija i tako započeo utrku za još jednim trofejom u ovoj godini,

Ovo je već četvrti put u posljednjih pet godina da popularni Nole godinu završi na prvom mjestu ATP rang-liste.

"Bez sumnje, ovo je bila najbolja godina u mom životu. Moj tim igra veliku ulogu u svemu ovome. Oni mi pomažu da svaki dan budem bolji i kao igrač i kao čovjek. Naravno, tu su moja žena i moj sin Stefan, moja braća i najbliži ljudi u mom životu koji su se žrtvovali mnogo", kazao je najbolji teniser svijeta.

Đoković (28) je tek šesti teniser koji je minimalno četiri puta osvajao ovaj trofej. Nalazi se u društvu Petea Samprasa (šest puta), Jimmyja Connosra (pet puta), Rogera Federera (pet puta), Ivana Lendla (četiri puta) i Johna McEnroea (četiri puta).

Teniser iz Srbije već 172 sedmice "stanuje" na vrhu ATP-rang liste, a duže od njega od 1973. godine to su činili samo Federer (302), Sampras (286), Lendl (270) i Connors (268).

U ovoj godini Đoković je igrao finala sva četiri Grand Slama, a osvojio je tri. Pored toga, od osam finala na Mastersima, slavio je u njih šest. Ukupno, igrao je 14 finala ove godine i njegov učinak u ovoj godini iznosi 79 pobjeda i pet poraza.