Bh. teniser za Klix.ba
80

Džumhur: Bez podrške države mladi teniseri nemaju perspektivu

Razgovarao: Dalibor Bošnjak
Damir Džumhur
Damir Džumhur
Damir Džumhur je bh. teniser i član Davis Cup reprezentacije naše zemlje. Trenutno se nalazi na 221. mjestu ATP liste. S njim smo razgovarali o njegovoj dosadašnjoj karijeri, uspjesima, Davis Cup reprezentaciji, situaciji u bh. tenisu i njegovoj svakodnevnici.

Kada si počeo svoju karijeru i kada si postao profesionalac?

Svoj prvi turnir sam odigrao sa sedam godina i osvojio ga. Bio je to turnir do 10 godina. Prvi internacionalni turnir sam odigrao sa 10 godina i također ga osvojio. Profesionalac sam postao sa 17 godina kada sam osvojio prvi ATP poen na futuresu u Osijeku.

Jesi li imao uzora? Koji ti je najdraži teniser trenutno?

Kao i svaki drugi mladi igrač imao sam svoje uzore. Prvo su to bili Patrick Rafter i Carlos Moya, a onda Roger Federer, od kada je stupio na scenu, pa sve do danas.

Kako izgleda tvoj dan?

Moj dan počinje oko 7 ili 8 sati. Trening tenisa ujutro traje sat vremena, od 9 do 10 sati. Nakon toga slijedi kratki odmor i onda drugi tenis trening u trajanju od dva sata, od 11 do 13 sati. Poslije toga obavljam kondicioni trening u trajanju od dva sata, od 16 do 18 sati. Naravno, uvijek odmaram između dva treninga. S obzirom na to da sam student na Fakultetu političkih nauka, prva godina sam, onda nađem vremena sat-dva za učenje. Istina je da je veoma naporno, ali uz dobru organizaciju i plan sve se može uraditi.

Koja ti podloga najviše odgovara?

Definitivno zemlja, ali i na ostalim podlogama mogu dobro igrati. Na tvrdoj podlozi sam osvojio tri od devet turnira, na Wimbledonu sam na travi igrao veoma dobro.

Koje svoje dosadašnje uspjehe možeš izdvojiti?

Iz vremena dok sam bio junior mogu izdvojiti osvojeno Evropsko prvenstvo te bronzanu medalju na Olimpijskim igrama za mlade u Singapuru. Najbolji ranking je bilo 3. mjesto. Kao najveće uspjehe u profesionalnoj karijeri ću spomenuti, pored devet osvojenih futuresa, polufinale challengera u Košicama ove godine te nastup na dva grand slama također ove sezone.

Kako se finansiraš, da li ti pomažu neke institucije i kakav je odnos države prema našim teniserima?

Nikakve pomoći nemam od države, a to me uopšte ne iznenađuje, jer ni u prethodnim godinama nisam imao nikakvu potporu državnih institucija i općenito države. Koliko ja znam, to je problem i za druge tenisere, ali i mnoge druge uspješne sportiste u BiH. Finansiram se sam i uz pomoć ugovora koje sam potpisao u prošloj i ovoj godini. Istina je da to nije dovoljno, ali kažem, bolje išta nego ništa.

U kakvom je stanju bh. tenis danas i šta se može popraviti da mladi teniseri imaju bolje uslove za razvoj? Ima li perspektive?

Trenutno stanje i nije najbolje i nema neke perspektive nažalost. Uslovi u BiH nisu dovoljno dobri za mlade i perspektivne igrače i dešava se da oni odustaju još kao veoma mladi ili se jednostavno izgube kada krenu sa evropskim turnirima. Mislim da se stanje definitivno mora popraviti što se tiče uslova i finansijske podrške nadležnih. Nadam se da će ipak isplivati neko iz nadolazećih generacija. ali treba se mnogo toga promijeniti u bosanskohercegovačkom tenisu i odnosu prema teniserima i sportu uopće u svakoj sferi.

Ko ti je najveća podrška? Postoji li neko ko je posebno zaslužan za tvoj uspjeh?

Najveća podrška su mi naravno moji roditelji bez kojih ništa ne bi imalo smisla i bez kojih sigurno ne bih mogao napraviti ovo što sam napravio do sada. Posebno je zaslužan moj otac, ujedno i moj trener od samog početka, i zaista sam mu zahvalan jer znam koliko je on truda i uz to i novca uložio da bi napravio igrača od mene i da bi me doveo tu gdje sam trenutno. Hvala im velika.

Kakav je osjećaj igrati za Davis Cup reprezentaciju? Koji su dometi našeg tima?

Imamo perspektivnu i mladu Davis Cup reprezentaciju. Nažalost, Amer Delić je završio tenisku karijeru. Nadam se da će nam se i Mirza Bašić priključiti jer nam sigurno može pomoći. Igrati za svoju zemlju je nešto posebno i uvijek sam rado igrao reprezentativne mečeve. U prvom meču naredne godine igramo protiv reprezentacije Luksemburga i nadam se da ćemo imati veliku podršku i da ćemo pobijediti te pokušati ući u prvu skupinu sljedeće godine.

Koji su tvoji ciljevi za budućnost?

Sljedeće sezone ću pokušati ostvariti zacrtani cilj, a to je ulazak u top 150. Želim da odigram sve grand slamove i pokušam ući u glavni turnir na jednom od njih. Također, namjeravam odigrati ATP glavni turnir.

Poruka mladim bh. teniserima?

Neka rade vrijedno, neka se trude maksimalno, prije svega što vole ono što rade, a ne zato što neko to traži od njih.