Tenis
0

Đoković i Kvitova prvaci ITF-a za 2011. godinu

Totalsport
Novak Đoković (Foto: AFP)
Novak Đoković (Foto: AFP)
Međunarodna teniska federacija (ITF) objavila je imena "prvaka" za 2011. godinu. Prvi je put ta čast pripala srpskom teniseru Novaku Đokoviću, odnosno Čehinji Petri Kvitovoj.

ITF bira svoje šampione bez obzira na broj osvojenih turnira i ATP, odnosno WTA renking, a nagrade će biti i službeno uručene tokom svečane večere 5. juna sljedeće godine u Parizu, za vrijeme održavanja Roland Garrosa.

Novak Đoković prvi je igrač pokraj Rogera Federera i Rafaela Nadala koji je proglašen prvakom od 2003. godine. U nevjerojatnoj sezoni srpski je teniser nanizao 43 uzastopne pobjede, osvojio je tri Grand Slam naslova (Australian Open, Wimbledon, US Open), kao i deset turnira ukupno. Završio je sezonu s omjerom 70-6.

"Ponosan sam što sam izabran za ITF-ovog prvaka za 2011. Počevši od prošlogodišnjeg finala Davis Cupa ovo je za mene bilo skoro savršenih 12 mjeseci. Uvijek sam sanjao da ću postati najbolji na svijetu, a osvojiti tri Grand Slama i završiti godinu na broju jedan je vrlo posebno", komentirao je Đoković.

Kvitova je prva Čehinja koja je postala ITF-ova prvakinja nakon Ivana Lendla 1990. godine. U izboru je nadmašila najbolju teniserku svijeta Caroline Wozniacki zahvaljujući osvojenoj prvoj Grand Slam tituli u Wimbledonu, kao i osvajanju Fed Cupa sa češkom reprezentacijom. Osvojila je ukupno šest naslova tokom godine, uključujući i završni turnir sezone WTA Championships.

"Cijenit ću ovu nagradu koja je poput trešnje povrh divne godine u kojoj sam osvojila Wimbledon, WTA Championships, kao i Fed Cup sa češkom reprezentacijom. Bila je to godina iz snova koju neću nikad zaboraviti", komentirala je Kvitova.

Osmi put u devet godina u konkurenciji muških parova trijumfirala su američka braća Bob i Mike Bryan, dok su u konkurenciji ženskih parova po prvi put pobijedile Čehinja Kveta Peschke i Slovenka Katarina Srebotnik.