Tenis
2

Direktor Teniskog saveza BiH: Protiv Berdycha šta god bude

Anadolija
Senad Hadžimešić (Foto: Anadolija)
Senad Hadžimešić (Foto: Anadolija)
Senad Hadžimešić, direktor Teniskog saveza Bosne i Hercegovine (TSBiH) ovih dana ima pune ruke posla pripremajući se za predstojeći duel Davis Cupa između Bosne i Hecegovine i Grčke u Drugoj grupi evroafričke zone.

Telefon mu ne prestaje zvoniti zbog Davis Cupa, posebno nakon podviga Damir Džumhura i njegovog plasmana u treće kolo prvog Grand Slama sezone Australian Openu.

"Cijela Bosna i Hercegovina, regija, pa mogu reći i svijet šalju vijest o velikom uspjehom jednog bh. tenisera, koji je historijski i koji sigurno nije došao lakim putem. Znamo da je Damir rođen 1992. godine, znamo kroz šta su prošli njegovi roditelji u tom periodu Bosne i Hercegovine. Također, kao teniski radnik znam da su ta djeca trenirala u nenormalnim poslijeratnim uslovima, u dvoranama koje nisu imale grijanja, koje su bile improvizovane, bez pomoći institucija, bez ikoga ko je mislio da oni mogu nešto napraviti“, rekao je Hadžimešić, te naglasio: "Sada se to desilo. Gledajući izjave tenisera iz svijeta i teniskih stručnjaka iz regije ovo je definitivno uspjeh koji niko nije očekivao, pa mislim ni sam Damir“.

Hadžimešić je u stalnom kontaktu sa Džumhurom i njegovim ocem i trenerom Nerfidom.

"U jednom našem tzv. 'porukanju' rekao sam mu: 'Hajde još ovu sedmicu, pa onda ide Davis Cup i Grčka'. Tako da je ta šala značila da prođe tri, četiri kola i da se vrati u BiH, gdje nas 31. januara očekuje meč u kojem smo domaćini Grčkoj. U ovakvoj atmosferi bit će puno lakše novom selektoru Ameru Deliću. Na dobrom smo putu da i ekipno postignemo uspjeh“.

Hadžimešić je mišljenja kako ogromne zasluge za uspjeh Damira Džumhura, fantastičnu promociju države Bosne i Hercegovine u svijetu pripadaju, posebno treneru i ocu bh. teniskog asa Nerfidu. 

"Dobro je posložio kockice, od Damirove operacija, pripreme u Italiji, ranijeg odlaska u Australiju da se osjeti ta vrućina, koja je definitivno velika", kazao je Hadžimešić.

Nakon što je prošao tri kola kvalifikacija, prvo kolo, te u drugom napravio čudo eliminiravši 32. igrača svijeta Ivana Dodiga, direktor bh. teniske kuće koja egzistira u skromnih uvjetima uz nedovoljnu pomoć države, vjeruje da Damir Džumhur u petak ujutro po srednjoevropskom vremenu može parirati i rivalu u "trećoj rundi" Čehu Tomasu Bedrychu, sedmom reketu planete.

"Zašto ne očekivati jednu opuštenu igru i nevjerovatno iznenađenje. Mislim da će biti teško, ali definitivno vidi se da je Damir ojačao, da igra jako dobar tenis, da je parirao Ivanu Dodigu, koji je veoma snažan, dobro pripremljen igrač, ima jak servis... Povreda tetive (zbog koje je predao meč u četvrtom setu, op.a.) spasila je Dodiga i od rezultatskog poraza. Već u drugom setu vidjelo se da nije sve OK sa njim, a to je zahvaljujući jer imate protivnika koji vas pritišće, te tada idu problemi“, istakao je za Anadoliju Hadžimešić, demantiravši pojedine hrvatske medije koji su pisali o "nepravednoj pobjedi Džumhura".

Smatra i da Džumhuru nije omiljena tvrda podloga, ali "da je u Australiji dokazao da je apsolvirao".

"Šta god bude protiv Berdycha, on nije samo teniski heroj BiH, već je heroj bosanske države. Iz ovakvog nesistemskog odnosa države prema sportu niko nije očekivao ovakav uspjeh. Damir Džumhur na Australian Openu zadao je zadaću svim teniserima svijeta", zaključio je Hadžimešić.