Historijski uspjeh za bh. tenis
0

Damir Džumhur evropski prvak do 18 godina

Sarajevo-x.com
Damir Džumhur (Foto: Arhiv)
Damir Džumhur (Foto: Arhiv)
Naš najbolji junior, Damir Džumhur, danas je postigao historijski uspjeh za bh. tenis. On je u švicarskom Klostersu postao evropski prvak do 18 godina.

U finalnom meču je pobijedio novu špansku nadu, Artuneda Martinavarra, sa ubjedljivih 6-1 6-4. Ovom pobjedom Damir je postao treći junior na svjetskoj juniorskoj rang-listi.

Inače, put do trofeja našeg tenisera bio je impresivan, u šest mečeva izgubio je samo jedan set.

Prvo kolo je preskočio jer je žrijeb odlučio da bude slobodan. U drugom kolu protivnik mu je bio Estonac Daniil Proskura. Za Damira tu nije bilo većih problema pa je slavio u dva seta (6-4, 6-0). Ni njegov sljedeći protivnik, Irac Ciaran Fitzgerald, nije pružio puno veći otpor u 3. kolu, bilo je 6-3 i 6-2 za Damira.

Francuz Romain Arneodo stajao je na putu našem takmičaru u osmini finala, no ni on nije uspio uzeti set Damiru, bilo je 6-4 i 6-3.

Slovak Jozef Kovalik bio je najbliži iznenađenju, budući da je dobio prvi set u četvrtfinalu (3-6). No, Damir je pokazao snagu i dobio naredna dva seta bez izgubljenog gema (6-0, 6-0).

U polufinalu ga je čekao Švicarac Claude Benz, ali sve što je uspio napraviti bilo je osvajanje sedam gemova u dva seta. Pobjeda je otišla Damiru i on se plasirao u finale, u kojem je ostvario veliki rezultat i savladao Martinavarra.