Bio 21. igrač svijeta
6

Brazilski teniser Thomaz Bellucci završio karijeru, Đokoviću je 2016. godine uzeo set sa 6:0

K. H.
Thomaz Bellucci (Foto: EPA-EFE)
Thomaz Bellucci (Foto: EPA-EFE)
Brazilac Thomaz Bellucci (35) završio je tenisku karijeru, a ostat će upamćen kao jedan od pet igrača koji je Novaku Đokoviću na zemljanoj podlozi osvojio set rezultatom 6:0.

Riječ je o teniseru kojeg je krasila igra lijevom rukom, a najveći problem u karijeri imao je zbog čestih povreda koje su mu onemogućile da se dodatno razvije i dođe na nivo znatno ozbiljnije igre.

Najbolji rang karijere mu je bilo 21. mjesto na ATP listi 2010. godine, a karijeru završava kao 915. igrač svijeta. Ostvario je 200 pobjeda i 217 poraza, a osvojio je četiri titule i to u periodu od 2009. do 2015. godine. Na zvaničnoj stranici ATP stoji da je u karijeri ukupno od nagradnih fondova zaradio nešto više od pet miliona.

"Nedostajat će mi doživljaj izlaska na teniske terene, pogotovo na turnirima gdje je bilo puno mojih, brazilskih navijača. Tokom cijele karijere osjećao sam veliki pritisak", rekao je Bellucci.

Riječ je o teniseru koji je 2016. godine na ATP turniru u Rimu osvojio set protiv Novaka Đokovića rezultatom 6:0, no izgubio je taj meč jer mu je teniser iz Srbije dva naredna seta osvojio rezultatom 6:3 i 6:2.