Tenis
3

ATP Pariz: Wawrinka izbacio Nadala, u polufinalu ga čeka Đoković

Piše: O. T.
Stanislas Wawrinka (Foto: EPA)
Stanislas Wawrinka (Foto: EPA)
Posljednji učesnik polufinala ATP turnira u Parizu je Stanislas Wawrinka koji je savladao Rafaela Nadala u četvrtfinalu. U polufinalu ga čeka najbolji teniser svijeta Novak Đoković.

Švicarski teniser Stanislas Wawrinka je slavio sa 2:0 (7:6, 7:6), ali meč je bio izuzetno težak i trajao je 2 sata i 23 minute.

U prvom setu Nadal je odmah uzeo break kojeg je izgubio pri rezultatu 5:4 kada je imao servis za set. Potom je Wawrinka imao 6:5 i šansu da osvoji set, a onda se ponovo probudio španski teniser. Ipak, u tie-breaku slavio je Švicarac sa 7:6 (10:8).

Drugi set je krenuo još tvrđe. Igralo se gem za gem. Prvi break osvojio je Wawrinka i otišao na 5:3. Činilo se da je tu kraj Nadalu, ali šesti reket svijeta nije htio tek tako predati se. Preokrenuo je na 6:5 i bio nadomak izjednačenja u setovima.

Međutim, uslijedila je sjajna igra Wawrinke koji na ATP rang-listi zauzima četvrto mjesto. Švicarac je slavio sa 7:6 (9:7) i plasirao se u polufinale 2.5 miliona eura vrijednog turnira. A tamo ga čeka nezaustavljivi Novak Đoković koji želi "namiriti" dugove. Naime, Wawrinka mu je upravo u Parizu stao na put kada je Nole poražen u finalu Roland Garrosa početkom juna ove godine.

Kasnije se ispostavilo da je to jedini turnir koji nedostaje Đokoviću da kompletira sve četiri Grand Slama u ovoj kalendarskoj godini. To je dimenzija više pred polufinalni meč koji se igra danas u 17 sati, dok se u drugom polufinalu od 14 sati sastaju David Ferrer i Andy Murray.