Tenis
394

ATP Miami: Sjajni Džumhur junačkom igrom izjednačio protiv Nadala

Piše: O. T.
Damir Džumhur (Foto: EPA)
Damir Džumhur (Foto: EPA)
U toku je meč 2. kola ATP turnira u Miamu gdje najbolji bh. teniser Damir Džumhur igra protiv Rafaela Nadala. Trenutno je 1:1 (6:2, 4:6) u setovima.

Španski teniser je lako osvojio prvi gem nakon svog servisa, a onda je Džumhur uzvratio uspješnim servisom iako je Nadal pružio ogroman otpor. Potom su uslijedila tri osvojena gema Nadala uključujući i brejk prilikom servisa našeg tenisera. Bilo je 4:1.

Džumhur je svoj treći servis izveo beskprijekorno i nije dozvolio Nadalu nijedan poen u gemu. Time je prednost smanjena na 4:2, ali je onda Nadal povećao na 5:2.

Kod svog četvrtog servisa Džumhur je imao 40:30 i šansu za smanjenje vodstva koju nije uspio iskoristiti i Nadal je osvojio prvi set s rezultatom 6:2.

Set je trajao 44 minute, a u pauzi Džumhur je tražio pomoć od doktora zbog lošeg zdravstvenog stanja nakon čega je popio lijekove. Meč je nastavljen.

Nadal je bez većih problema poveo sa 1:0 nakon svog servisa. Potom je Džumhur imao uspješan servis i to uz uspješan "challange". A onda je uslijedio period fantastične igre našeg tenisera. Najprije je Džumhur napravio brejk, a onda osvojio i svoj servis pri čemu Nadalu nije dozvolio niti jedan poen. Bilo je 3:1 za Džumhura.

Nadal nije dopustio da se serija nastavi i smanjio je na 3:2, ali nije uspio izjednačiti i Damir je još jednim odličnim servisom povećao na 4:2.

Sjajna igra Džumhura kao da je probudila bijes u Nadalu koji kod svog servisa nije dopustio nijedan poen našem teniseru i prednost je smanjena na 4:3, a onda Nadal nastavlja u istom ritmu, uzima brejk za 4:4.

Interesantno je da je Džumhur prilikom svog servisa dva puta tražio "challange" i oba puta je bio upravu, ali to nije pomoglo. Pored toga, Džumhur je sudiji ukazao na to da više pazi pošto se pokazalo da njegovo traženje "challengea" nije bilo uzaludno.

No, tu nije bio kraj traženju "challengea". Nadal je imao servis, a Džumhur impozantnom igrom vraćao lopte slavnom teniseru, osvajao poene i napravio novi brejk kojem je prethodio još jedan uspješno traženi "challange". Naš teniser je imao 5:4 i servis za izjednačenje u setovima koji je iskoristio i izjednačio na 1:1. Set je trajao 45 minuta.