sport
26

Stečeni uslovi za formiranje Vaterpolo saveza BiH

Klix.ba
Imajući u vidu da su se formiranjem vaterpolo saveza Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, stekli uslovi za osnivanje Vaterpolo saveza Bosne i Hercegovine, direktor Četvrtog međunarodnog vaterpolo turnira "Sarajevo Champions Challenge 2012“, mr. sc. Aldvin Torlaković inicirao je održavanje sastanka putem kojeg bi se razmatrale mogućnosti za formiranjem ovog saveza.
Na današnjem sastanku prisustvovali su: počasni gost na Turniru i predstavnik LEN-a Gianni Lonzi; predsjednik Vaterpolo saveza Republike Srpske Dalibor Simić; predstavnici Vaterpolo saveza Federacije BiH, potpredsjednik Emir Tahmiščija i sekretar Damir Neimarlija te predsjednik plivačkog saveza BiH Jusuf Borić.

Borić je prisutne upoznao o pozitivnim iskustvima kod formiranja Plivačkog saveza BiH. Tom prilikom, posebno je istaknuo da je za uspjeh kod većine stvari najneophodnija dobra volja i da on ovom prilikom prepoznaje dobru volju kod svih sudionika sastanka, te da se nada da će vrlo brzo doći do formiranja Vaterpolo saveza BiH.

Gianni Lonzi, počasni gost na Turniru i predstavnika LEN-a izrazio je oduševljenje održavanjem sastanka, istaknuvši da je za sveobuhvatniji razvoj vaterpolo sporta neophodno formiranje saveza na državnom nivou. Formiranjem saveza kao krovne institucije za ovaj sport na državnom nivou otvaraju se vrata za izlazak na međunarodnu sportsku scenu kako za klubove, tako i za bh reprezentaciju. Ovom prilikom izrazio je radost što će Evropska plivačka i vaterpolo asocijacija najvjerovatnije dobiti novog člana.

Prisutni predstavnici entitetskih saveza su se složili da je obostrani interes formiranje krovnog saveza.

Zaključeno je da će sekretari entitetskih saveza do 1. novembra ove godine prikupiti potrebnu dokumentaciju za registraciju, uraditi prijedlog statuta i zakazati sastanak osnivačke skupštine.