Pregled događaja
4

Sportska 2019.: Košarkaši Španije postali svjetski prvaci, Brazil osvojio Copa Americu

E. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Sportsku 2018. godinu obilježila su dva velika planetarna događaja - Svjetsko prvenstvo u košarci i Copa America.

S obzirom na to da su se tokom 2019. godine igrale kvalifikacije za Euro 2020. godine, glavna vijest iz svijeta nogometa bila je Copa America.

Prvenstvo Južne Amerike održano je u Brazilu, a Copa Americu je osvojio domaćin pobjedom nad Peruom u finalu rezultatom 3:1 i na taj način stigao je do devete titule kontinentalnog prvaka.

Liverpool osvojio Ligu prvaka

Liverpool je osvojio titulu trijumfom nad Tottehnamom u finalu rezultatom 2:0, a kasnije je osvojio i titulu prvaka svijeta. Evropsku ligu osvojio je Chelsea pobjedom nad Arsenalom u finalu rezultatom 4:1.

Liverpool osvojio Ligu prvaka (Foto: EPA-EFE)
Liverpool osvojio Ligu prvaka (Foto: EPA-EFE)

Nogometno prvenstvo Azije AFC cup održan je u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a titulu je prvi put u historiji osvojio Katar. Ove godine održano je i prvenstvo Sjeverne i Srednje Amerike (Gold Cup), a Meksiko je stigao do osme titule prvaka.

Nogometna reprezentacija Portugala je osvojila premijerno izdanje Lige nacija.

Svjetsko prvenstvo u nogometu za žene je, sasvim očekivano, osvojila selekcija Sjedinjenih Američkih Država.

Toronto osvojio NBA ligu

Svjetsko prvenstvo u košarci je održano u Kini, a titulu je osvojila selekcija Španije pobjedom u finalu nad Argentinom rezultatom 95:75.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

NBA ligu senzacionalno su osvojili Toronto Raptorsi predvođeni sjajnim Kawhijem Leonardom, a Euroligu CSKA. Eurobasket za žene održan je u Srbiji i Latviji, a titulu je osvojila Španija.

Danska prvak svijeta u rukometu

Svjetsko prvenstvo u rukometu održano je u Danskoj i Njemačkoj, a Danci su stigli do prve titule prvaka svijeta pobjedom u finalu nad Norveškom rezultatom 31:22.

Rukometaši makedonskog Vardara su pobjedom protiv mađarskog Veszprema u finalu Lige prvaka rezultatom 27:24 drugi put postali prvaci Evrope.

Odbojkaši i odbojkašice Srbije su postali prvaci Evrope. Svjetsko prvenstvo u muškoj konkurenciji osvojili su Brazilci, a u ženskoj Kineskinje.

Srbija osvojila Evropsko prvenstvo u odbojci (Foto: EPA-EFE)
Srbija osvojila Evropsko prvenstvo u odbojci (Foto: EPA-EFE)

Ryoyu Kobayashi je izdominirao u ski-skokovima i osvojio je titulu najboljeg. Japanac je briljirao tokom čitave sezone, a osvojio je i turneju Četiri skakaonice.

Oproštaj Marcela Hirschera u stilu

Svjetsko prvenstvo u skijanju održano je u švedskom Areu, a zlata su osvojili Kjetil Jansrud (spust), Dominik Paris (superveleslalom), Henrik Kristoffersen (veleslalom), Marcel Hirscher (slalom) i Alexis Pinturault (kombinacija) u muškoj, te Ilka Štuhec (spust), Mikaela Shiffrin (superveleslalom i slalom), Petra Vlhova (veleslalom) i Wendy Holdener (kombinacija) u ženskoj konkurenciji.

Marcel Hirscher i Mikaela Shiffrin su odbranili titule najboljih skijaša svijeta, a nakon završetka sezone Austrijanac je objavio kraj bogate karijere.

Marcel Hirscher (Foto: EPA-EFE)
Marcel Hirscher (Foto: EPA-EFE)

Svjetsko prvenstvo u hokeju održano je bez NHL zvijezda, a osvojila ga je Finska pobjedom u finalu nad Kanadom rezultatom 3:1.

Nadal najbolji teniser svijeta

Australian Open osvojili su Novak Đoković i Naomi Osaka, Roland Garros Rafael Nadal i Ashleigh Barty, Wimbledon Novak Đoković i Simona Halep, a US Open Rafael Nadal i Bianca Andreescu. Najbolji teniser svijeta na kraju godine bio je Nadal, a teniserka Barty.

Davis Cup u novom formatu osvojila je Španija, a Fed Cup je pripao Francuskinjama.

Lewis Hamilton je dominantno osvojio takmičenje u Formuli 1, a Marc Marquez u MotoGP prvenstvu.

Dominacija SAD-a na SP-u u atletici

Svjetsko prvenstvo u atletici održano je u Dohi. Takmičenje koje je pratio do sada nezapamćeno mali broj gledatelja bilo je u znaku Amerikanaca i Amerikanki koji su osvojili 29 medalja, od čega 14 zlata. Allyson Felix je stigla do 13. zlatne medalje, čime je postala apsolutna rekorderka svjetskih prvenstava.

Ove godine najbolji bokser u teškoj kategoriji Anthony Joshua je u junu najprije ostao bez titula u WBA, IBF, WBO i IBO kada ga je nokautirao Andy Ruiz, no u decembru je u revanšu Britanac vratio titule pobjedom na bodove.

Detalj sa otvaranja EYOF-a (Foto: D. S./Klix.ba)
Detalj sa otvaranja EYOF-a (Foto: D. S./Klix.ba)

Jedan veliki sportski događaj održan je i u našoj zemlji, a radi se o Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF) koji su organizovali Sarajevo i Istočno Sarajevo, a najuspješnija zemlja je bila Norveška sa 6 zlata, jednim srebrom i 5 bronzi.