sport
34

Sporan nastavak obnove Stadiona Grbavica: Borba za vlasništvo i legalizaciju

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
Nedžad Koldžo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Vijest da je odbijen zahtjev FK Željezničar za urabanističku saglasnost koja se odnosi na rekonstrukciju Stadiona Grbavica uznemirila je javnost. Jedni krive Općinu Novo Sarajevo, drugi Sportsko društvo Željezničar, a treći pak FK Željezničar.

U zgradi Općine Novo Sarajevo danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici SD Željezničar i Općine Novo Sarajevo, a predstavnici FK Željezničar nisu prisustvovali jer je, kako su kazali u saopćenju, poziv stigao kasno i nisu mogli pomjeriti zakazane obaveze, te su naveli da danas igraju i utakmicu u Zenici.

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo kazao je kako Općina nije protiv izgradnje Stadiona Grbavica, već da je to jedan od njihovih strateških projekata za koji su i izdvojili velika sredstva.

"Ideja o rekonstrukciji Stadiona Grbavica je i potekla iz ove Općine još od izgradnje reflektora, sportske dvorane, vještačke trave, pomogli smo i oko dobijanja pomoći UEFA-e za obnovu svlačionica za koju je Općina nabavila opremu. Izdvojili smo 200.000 KM za projektu dokumentaciju i još 100.000 KM za gradnju istočne tribine. Ipak, tu se treba ispoštovati Zakon o prostornom uređenju i Zakon o upravnom postupku i bilo kakva odluka o gradnji ne ovisi o načelniku ili ministru, već upravnog postupka koji se vodi kao sudski. U ovom slučaju dokumentacija nije bila dovoljna za rješavanje samim time što je zapadna tribina napravljena u vrijeme prije podnošenja zahtjeva za urbanističku saglasnost", rekao je Koldžo na današnjoj konferenciji za novinare.

Istakao je kako se dozvole ne mogu izdati naknadno, te da se treba čekati odluka Skupštine KS o legalizaciji objekata. Općina Novo Sarajevo će, naglasio je Koldžo, poslati molbu za davanje novog roka legalizacije radova. Naglasio je kako je puno veći problem istočna tribina.

"To je tribina za koju smo predvidjeli finansijsku pomoć, ali je neophodno riješiti problem jer na cijeloj toj parceli postoji suvlasništvo SD Željezničar i oni su iskoristili svoje zakonsko pravo i uključili se u postupak. Imali smo nekoliko sastanaka sa svim predstavnicima i rečeno im je da ako budu blokirali jedni druge, neće ostvariti svoj cilj, a mi kao općina ćemo biti ugroženi jer je to jedan od strateških projekata. Pokretanje upravnog spora, što je SD Željezničar najavio, izazvalo bi više godišnji zastoj, što nikome nije cilj", kazao je Koldžo.

U Rješenju koje je izdala Općina Novo Sarajevo navodi se kako je "podnosilac zahtjeva započeo bez odobrenja za gradnju, radove na dogradnji i rekonstrukciji zapadne tribine Stadiona".

"Cijeneći navedeno i odredbe važećeg materijalnog Zakona o prostornom uređenju, nadležan Služba nije imala zakonskog osnova za dalje razmatranje postavljenog zahtjeva niti uz zahtjev dostavljenog Idejnog rješenja, nego je zahtjev odbila Rješenjem na koje podnosilac ima mogućnost izjaviti žalbu. Za građevine izgrađene bez odobrenja može se u naknadnom postupku donijeti urbanistička saglasnost odobrenje za građeni u potrebna dozvola, ako se ispune zahtjevi za legalizaciju građevine", stoji između ostalog u Rješenju.

Nedžad Koldžo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nedžad Koldžo (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

Predstavnica Službe za oblast prostornog uređenja i urabnizam Općine Novo Sarajevo kazala je kako na građevinskoj parceli gdje se nalazi Stadion Grbavica ima više subjekata koji raspolažu pravo na stadion SD Željezničar i FK Željezničar, a na sjevernoj tribini ima i etažnih vlasnika. Naglašeno je kako su morali odbiti Zahtjev za rekonstrukciju zapadne tribine, a da su za istočnu tribinu tek na početku rješavanja zahtjeva.

Dijana Čulula rukovodilac inspekcijske službe kazala je kako je bilo više prijava kad su započeti radovi na zapadnoj tribini, građevinski inspektor je 31.3. izašao na lice mjesta i zabilježio da se izvode radovi i da nije bilo građevinske dozvole, te ih je obustavio.

"Za istočnu tribinu nije izdata nikakva odbijenica. Taj postupak je u toku. Glavni cilj je da se ne pokrene upravni spor i riješi sve kako bi se izdalo odobrenje jer iz iskustva znamo da upravni spor traje najmanje tri godine. Mi smo Želju uvijek osjećali i osjećamo kao dio naše zajednice", rekao je Koldžo.

Član UO SD Željezničar Hidajet Fazlić kazao je kako je molio FK Željezničar da se dogovore prije realizacije projekta Evropska Grbavica, ali da nisu imali razumijevanje.

"Naš zahtjev je da se uključimo u postupak jer smo suvlasnici i vlasnici sjeverne tribine što nam daje zakonsku postupku. Ne želimo voditi dugoročne sporove. Želimo to riješiti na obostrano zadovoljstvo što prije. Od FK Željezničar tražimo suvlasništvo da zajednički riješimo buduće stanje stadiona i Sportskog rekreacionog centra Grbavica", rekao je Fazlić.