Igrat će za Maroko
39

Španija ostala bez nogometaša Real Madrida, veznjak promijenio reprezentaciju

E. K.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Nogometaš madridskog Reala Brahim Diaz odlučio je da u budućnosti nastupa za nogometnu reprezentaciju Maroka, javlja Marca.

Ostali su još mali administrativni detalji da se dogovore kako bi promjena sportskog državljanstva bila potpuna i kako bi on zvanično stekao pravo da nastupa za ovu afričku selekciju.

Diaz je prošao sve omladinske kategorije reprezentacije Španije uključujući i seniorsku reprezentaciju gdje je debitovao u prijateljskoj utakmici protiv Litvanije 2021. godine kada je postigao i pogodak u pobjedi rezultatom 1:0.

Ipak, Luis Enrique ga nije pozvao za Evropsko prvenstvo što je ubrzalo njegovu odluku o promjeni sportskog državljanstva koja je sada pri kraju.

Problem je nastao kod činjenice da je Afrički Kup nacija na rasporedu u januaru što znači da Carlo Ancelotti neće moći računati na njega u zgusnutom rasporedu na početku 2024. godine.

Ipak, to nije ostavilo traga na veznog fudbalera koji je bio istrajan u odluci da u budućnosti predstavlja selekciju Maroka, a to mu je omogućilo i novo pravilo prema kome nogometaši mogu promijeniti reprezentaciju sve dok ne odigraju tri utakmice za nacionalnu selekciju prije nego navrše 21 godinu. U obzir su uzete samo kvalifikacione utakmice, ne uključujući nastupe na Svjetskim prvenstvima.

Dodajmo da je Diaz ove sezone za Real Madrid odigrao osam utakmica u Primeri i Ligi prvaka te postigao pogodak.