sport
7

SP u preciznom slijetanju paraglajderom na Bjelašnici

SRNA
BiH će biti organizator Svjetskog prvenstva u preciznom slijetanju paraglajderom – PGAVC 2013, koje će se održati na Bjelašnici od 17. do 25. augusta.

Paraglajding klub Extreme i Vazuhoplovni savez BiH su domaćini ovog prestižnog sportskog takmičenja koje se organizuje svake dvije godine pod nadzorom Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI), priznate od Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC).

"Ponosni smo na činjenicu da je ovo najznačajnije međunarodno sportsko takmičenje koje će se održati u BiH nakon 14. Zimskih olimpijskih igara, te ujedno i najveće paraglajding takmičenje koje će se desiti u naredne dvije godine u svijetu", naglasio je direktor takmičenja Mirvad Zenuni.

Učešće su najavili takmičari iz više od 20 zemalja - Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Bugarske, Bjelorusije, Rumunije, Turske, Češke, Velike Britanije, Japana, Malezije, Indonezije, Kine, Litvanije, Kolumbije, Mađarske, Kazahstana, a njih 120 će braniti boje svojih reprezentacija, najavljeno je iz "Ikstrima".

Ova sportska manuifestacija je najcjenjenije, najzahtjevnije i najatraktivnije takmičenje u disciplini preciznog slijetanja paraglajderom.

Okuplja najbolje svjetske pilote paraglajdera, bivše, aktuelne i buduće svjetske prvake čije prisustvo garantuje dolazak pilota amatera, turista i zaljubljenika u vazduhoplovne sportove iz svih dijelova svijeta, dodaje se u saopštenju.