sport
152

SP u Džakarti: Ispit zrelosti za karatiste Championa

Klix.ba
Anes Čongo, U21, -84 kg (Foto: Karate klub Champion)
Karate klub Champion na predstojećem Svjetskom prvenstvu za kadete, juniore i U21 kategoriju u Džakarti (Indonezija) imat će tri predstavnika. Gledajući dosadašnje rezultate, u ovom klubu su s razlogom optimistični kada je u pitanju nastup njihovih takmičara.

Ena Gljiva, Anes Čongo i Eldin Hajdarpašić takmičari su koji će predstavljati svoj klub i državu, a vjeruju da mogu napraviti pozitivan rezultat.

Anes Čongo, osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore u Lisabonu, bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za kadete u Bakuu i bronzane medalje na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Cirihu, ističe da je njegova prednost iskustvo nastupa na velikim takmičenjima, te da sa velikom željom iščekuje svoj nastup na prvom svjetskom prvenstvu u karijeri.

"Kao i svi takmičari koji će nastupati na tom prestižnom takmičenju, i ja sam veoma uzbuđen i sa nestrpljenjem čekam svoj nastup. Za razliku od ostalih reprezentativaca naše zemlje, ja već imam iskustva u ovome, što bi mi sigurno trebalo olakšati bar malo ovaj put, mada ja sam borac i kao evropski prvak moram biti spreman na sve, kako bi opravdao ono što se od mene očekuje, a i potrudio se da podignem to na viši nivo", naglasio je Čongo.

Ena Gljiva, osvajačica je dvije bronzane medalje na Evropskim prvenstvima za kadete i mlađe seniore u Konji i Cirihu, i vjeruje da će uz malo sreće donijeti medalju sa SP za Bosnu i Hercegovinu.

"Jako sam ispunjena i sretna, jer je ovo prvo SP u mojoj karijeri. Sav dosadašnji rad, trud i odricanja su se isplatila. Očekivanja su naravno velika, kao i svaki put kada se ide na neko veliko prvenstvo. Idemo sa ciljem da našoj državi donesemo medalju sa svjetskog prvenstva", rekla nam je Ena.

Eldin Hajdarpašić, kadetski reprezentativac bh. i osvajač zlatne medalje (ekipno) na Balkanskom prvenstvu u Sofiji, rekao je da očekuje povoljan rezultat na SP u Džakarti.

Kompletan kolektiv Karate kluba Champion vrijedno radi da takmičari najspremnije dočekaju ovo prvenstvo, međutim ističu da još uvijek nisu zaokružili finansijsku konstrukciju koja je i najveći kočničar u procesu pripreme za Svjetsko prvenstvo u Džakarti.

"Dužni smo do 20. oktobra 2015 godine uplatiti drugu ratu za sva tri takmičara u ukupnom iznosu od 3.300,00 KM, nadamo se da ćemo uspjeti osigurati nedostajuća sredstva, jer smo već do sada uplatili 6.300 zahvaljujući razumijevanju uprave BH Telecoma bez čije podrške bi još teže došli do potrebnih sredstava, a nažalost zbog finansijske situacije u kojoj se nalazimo kako ne bismo takmičare slali ne pripremljene ovoga puta nećemo moći finansirati i odlazak trenera. Takmičar koji je osvojio 3 evropske medalje i takmičarka koja je osvojila 2 evropske medalje, zaslužuju sigurno poštovanje svih nas, ali nažalost i za takve se takmičare borimo da ih pošaljemo na svjetska i evropska prvenstva", istakao je Mensur Agović, te dodao "Iako sada najmanje mislim o rezultatu, vjerujem da ćemo se svi radovati njihovim medaljama u Džakarti".