sport
46

Skijaški klub Olimpic organizovao kamp za štićenike Dječijeg doma Bjelave

Piše: E. B.
Skijaški klub Olimpic iz Sarajeva je proteklog vikenda na Bjelašnici organizovao dvodnevni sportsko-rekreativni skijaški kamp, na kojem su pored mladih takmičara članova ovog kluba učestvovali štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave i Ilma Kazazić, članica Skijaškog kluba osoba sa invaliditetom Ilmer iz Sarajeva i članica paraolimpijskog tima BiH.

"Sport, a pogotovo alpsko skijanje nije zastupljeno kod djece koja su socijalno ugrožena, djece sa poteškoćama u razvoju, invaliditetom i drugih ugroženih kategorija. Upravo ta djeca nemaju mogućnost da se bave sportom kako bi pokazali da imaju talenat kao i drugi i da su itekako sposobni za izražavanje u sportskom pogledu", rekao nam je trener SK Olimpic Edin Durić i dodao:

"Pripadnici manjinskih marginaliziranih i ranjivih grupa se svakodnevno suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i često nemaju priliku da se sportski izražavaju, posjećuju sportska borlišta, posebno planine,osjete duh alpskog skijanja, što je jedna od osnovnih potreba svake osobe. Ovim projektom im želimo približiti skijaški sport i ljetne aktivnosti u trenažnom procesu skijaša".

SK Olimpic je kamp, koji će postati tradicionalni, trebao organizovati zimus pod nazivom "Na snijegu svi smo isti", ali je manifestacija odgođena za juni zbog nedostatka snijega na planinama.

Za iduće godine je planirano organizovanje jedne vrste škole skijanja.