Skijanje
0

Bogata sezona pred bh. skijašima i skijašicama

FENA
Bosanskohercegovačke najbolje alpske i nordijske skijaše i skijašice očekuje bogata sezona. Generalni sekretar Skijaškog saveza BiH Zlatko Hrnjić na pres-konferenciji predstavio je program domaćih i međunarodnih takmičenja na kojem će nastupiti naši predstavnici.

Najznačanije međunarodno takmičenje ove sezone u BiH bit će "FIS Balkan Continental Cup 2009.", u skijaškom trčanju, koje će biti održano od 9. do 11. januara na Igmanu. Na ovom regionalnom takmičenju očekuje se nastup više od 70 najboljih skijaša trkača iz 11 zemalja jugoistočne Evrope - Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Turske i BiH.

Pored "Balkan kupa" BiH će ove sezone na Kupresu, Jahorini Bjelašnici i Igmanu biti domaćin još deset međunarodnih FIS takmičenja u svim uzrasnim kategorijima, od koji sedam u alpskom skijanju, te po jedno u snowboardu, biatlonu i skijaškom trčanju.

Od takmičenja van BiH najznačajniji nastup imat će naša alpska reprezentacija, koju početkom februara očekuje učešće na Svjetskom prvenstvu u francuskom Val'd Isereu. Za bh. tim će nastupiti Žana Novaković, Maja Klepić, Marko Rudić i Slaven Bađura.

Na svjetskom prvenstvu u snowboardu u Koreji (13. januara) BiH će predstavljati Relja Ančić, dok je ekipa biatlona otkazala učešće na ovom takmičenju zbog nedostatka sredstava. Naši biatlonci ove sezone će se takmičtiti na IBU Cupu, dosadašnjem Evropskom kupu.