sport
0

Semenyji zabranjen nastup na mitingu u JAR-u

Totalsport
Svjetska prvakinja na 800 metara Caster Semenya htjela je u petak nastupiti na manjem mitingu u svojoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, ali nacionalni savez joj to nije dozvolio.

"Uprskos suprotnim najavama, Caster nije mogla startati u utrci. Na njezinim advokatima je da raščiste situaciju oko nje", kazala je glasnogovornica Južnoafričkog atletskog saveza (ASA) Ethel Manyaka.

Muke 19-godišnje djevojke tako traju i dalje. Na lanjskom Svjetskom prvenstvu u Berlinu je senzacionalno osvojila prvo mjesto, ali nije ga proslavila jer je Međunarodna atletska federacija (IAAF) već uoči finala objavila kako je naredila da se Južnoafrikanka podvrgne testiranju spola.

Nagli napredak Semenyinih rezultata i njezin muškobanjasti izgled naveli su IAAF na takav potez, ali rezultati još ni danas nisu javno objavljeni. ASA je, pak, odlučila da joj neće dopustiti nastupe dok isto ne napravi i IAAF, što je Semenyu dovelo u vrlo neugodnu poziciju.

Prema riječima njezina trenera Michaela Semea, htjela je nastupiti na seriji manjih lokalnih mitinga, ali čini se da će još neko vrijeme morati mirovati.