Međunarodni olimpijski komitet
0

Sedam dopingovanih sportista na OI u Pekingu

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) objavili su da je doping pronađen u retestiranim uzorcima sedmero sportista s pekinških Olimpijskih igara. Njihov identitet zasad nije poznat.

Šestero od njih sedmero ispalo je pozitivno na CERA-u, treću, usavršenu generaciju hormonskog dopinga EPO-a, koji podiže sportaševu izdržljivost povećanom proizvodnjom crvenih krvnih zrnaca.

"Pod još uvijek mogućom pretpostavkom nevinosti, MOK neće izlaziti s identitetima sportaša kojima je u ponovljenom testiranju potvrđena prisutnost nedopuštenih supstanci u organizmu", saopćili su iz MOK-a otkrivši da su o identitetima obavijestili nacionalne olimpijske komitete.

Italijanska Gazzetta dello Sport objavila je tako da je među sedmoricom sportaša jedan italijanski olimpijac ili olimpijka.

Nakon što su nakon Pekinga mogući postali testovi na CERA-u i inzulin, u MOK-ovim su laboratorijama preispitali ponovno 948 uzoraka sudionika Olimpijskih igara.

Međunarodni sportski savezi ili nacionalni sportski/olimpijski savezi imaju pravo trenutne suspenzije sportista.

Najgora kazna, dokaže li se optuženima pravomoćna krivica, mogla bi biti nenastupanje na svim sljedećim Olimpijskim igrama.