sport
0

Saudijci ostaju pri svome: Bez sportistkinja u Londonu

Totalsport
Iako Međunarodni olimpijski odbor (IOC) i dalje pregovara s predstavnicima Saudijskog komiteta čini se da ove kraljevina ni u London neće poslati ženske predstavnice.

IOC je u srijedu posalo saopćenje u kojem konstatira "uvjerenje u pozitivan ishod pregovora" kojima želi omekšati čelnike Olimpijskog odbora Saudijske Arabije, no državne novine Al-Sharq al-Awsat tvrde da niti u Londonu neće biti sportistkinja iz te zemlje budući nijedna nije ostvarila olimpijsku normu.

Naravno, uvijek postoji mogućnost da saudijske sportistkinje dobiju pozivnicu za nastup na Igrama u britanskoj prijestolnici, a najbliže plasmanu bile su takmičarke u konjičkom sportu, atletici i dizanju tegova.

Stvar oko pregovora "zakomplicirala" je organizacija za ljudska prva Human Rights Watch koja je objavu u režimskim novinama Al-Sharq al-Awsat ocijenila dokazom da niti ovaj puta sportistkinjama iz Saudijske Arabije neće biti dopušteno da nastupe na OI, pa su od IOC-a zatražili da se kompletnoj olimpijskoj delegaciji iz te zemlje zabrani nastup u Londonu zbog eklatantnog primjera kršenja ljudskih prava.