sport
581

Sarajka Amila Avdukić pobjednica regionalnog takmičenja u Crossfitu

Piše: M. N.
Sarajka Amila Avdukić osvojila je prvo mjesto na regionalnom takmičenju Zagreb Throwdown u disciplini Crossfit - funkcionalni fitness, koje je održano proteklog vikenda u Hrvatskoj.

U takmičenju, koje slovi za najveće regionalno takmičenje, učestvovalo je 250 takmičara iz više od 15 zemalja, među kojima su Austrija, Njemačka, Češka, Slovačka, Italija i Grčka.

Učesnici su se takmičili u tri kategorije boreći se za titulu najspremnijih muškaraca i žena u regionu. Najbolji među njima pokazali su jednako dobru snagu, izdržljivost i sposobnosti kroz treninge koji objedinjuju elemente izdržljivosti poput veslanja i trčanja, elemente olimpijskog dizanja tegova i elemente gimnastike.

Naša Amila Avdukić je bila jedina predstavnica BiH i uvjerljivo je pobijedila 50 drugih takmičarki.

"Biti jedina takmičarka iz BiH u sport klasi ovako velikog takmičenja osjećaj je koji sa sobom donosi različita raspoloženja. Ponos prvenstveno, ali i odgovornost i pomalo tuge, jer bih voljela da postoji mnogo više djevojaka i žena iz BiH koje će na ovakvim događajima pokazati da smo jake, hrabre i sposobne", rekla je Avdukić za Klix.ba.

Kazala je da je, nakon što je završila na 11. mjestu u kvalifikacijama, odlučila doći u Zagreb da se zabavi i pokaže najbolje što može, ali da nije očekivala pobjedu.

"Takmičenje je bilo izuzetno iscrpljujuće i naporno, a takmičarke jednako motivisane i jake kao ja, što su uslovi za savršenu zabavu i napeto takmičenje. Nakon osam sati i četiri treninga bila sam na vrhu tabele i sretnija nego ikad. Osjećaj je neopisiv. Neizmjerno sam ponosna i zahvalna svom treneru Adiju bez kojeg ništa od ovoga ne bi bilo moguće. On je moja motivacija i inspiracija jer vjeruje u mene i onda kad ja prestanem. Zahvalnost dugujem i najboljoj i najglasnijoj navijačkoj ekipi koja me tjerala dalje kad sam htjela da odustanem", rekla je Avdukić za naš portal.

Inače, Amila je 23-godišnja diplomirana politologinja i aktivno trenira Crossfit godinu dana u klubu Hit Fit Sarajevo uz trenera Adija Halepovića. Obećaju da će u budućnosti biti još pobjeda.