sport
43

Sarajevo Grand Prix 14. juna, učesnici će oboriti Guinnessov rekord

Piše: D. B.
U Sarajevu će 14. juna biti održan Sarajevo Grand Prix 2015, sportski događaj koji će okupiti više od 140 biciklista iz više od 20 zemalja svijeta.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Sarajevo Grand Prix je projekat čiji je cilj promocija biciklizma, a organizovat će ga Biciklistički savez BiH uz podršku Međunarodne biciklističke federacije. Utrka je uvrštena u UCI kalendar, a osim takmičarskog dijela, učesnici će zajednički oboriti i Guinnessov rekord u najdužoj liniji biciklista na svijetu, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Rekordnu liniju su postavili takmičari u oktobru 2010. godine u Californiji, kada ih je bilo 916. Međutim, cilj organizatora Sarajevo Grand Prixa je da taj broj bude mnogo veći, a očekuje se da će u rekreativnoj vožnji učestvovati blizu 5.000 biciklista. Svi zainteresovani se mogu prijaviti putem oficijelne stranice Sarajevo Grand Prixa.

Sarajevo Grand Prix je 2014. godine bio veoma uspješan, a dokaz velikog interesovanja je činjenica da je sportski događaj propratilo više od 500 međunarodnih medija. Prošlogodišnji Sarajevo Grand Prix je u svijet poslao pozitivnu sliku biciklizma iz Sarajeva i BiH u svijet. Upravo ta slika spaja mlade ljude, poručili su organizatori.

Zaštitno lice ovogodišnjeg Sarajevo Grand Prixa je bh. glumac Enis Bešlagić.

"Sarajevo Grand Prix će uz pordšku BH Telecoma ove godine sigurno još jednom upisati našu zemlju u Guinnessovu knjigu rekorda. Budimo zajedno 14. juna, pokažimo svima koliko nas ima", poručili su organizatori.