sport
21

Sanda Dubravčić i Žana Novaković zapalile olimpijski plamen na Jahorini

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Proslavljena klizačica Sanda Dubravčić i bosanskohercegovačka olimpijka Žana Novaković zapalile su danas simbolično olimpijski plamen u okviru projekta "Olimpijska porodica - slavimo olimpizam" koja ima za cilj obilježavanje 30. godišnjice Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu i zvanični početak priprema za organizaciju EYOF-a.

Dubravčić je baklju zapalila i prije 30 godina na olimpijskom stadionu "Koševo" i time označila početak 14. ZOI u Sarajevu, a danas ju je predala Žani Novaković koja će na Olimpijadi u ruskom Sochiju nositi zastavu BiH.

Dubravčić je nakon paljenja baklje kazala da se nakon 30 godina, koliko je prošlo kada je posljednji put bila u Sarajevu, osjeća odlično, sretno i dobrodošlo.

"Na svakom koraku se osjeća da su ljudi živjeli za tu Olimpijadu 1984. godine", kazala je Dubravčić.

Radosna je bila i Novaković.

"Očekujem da ću u Sochiju napraviti svoj najbolji rezultat ove godine i rezultat na koji ću biti ponosna. Nadam se da će to biti najbolji rezultat u mojoj karijeri", kazala je Novaković govoreći o Olimpijadi u Sochiju.

Novaković kaže da je posebna čast što će ona biti predvodnik tima BiH.

"Mislim da će mi to dati dodatnu motivaciju", pojasnila je ona.

Ona je dodala da je svoje prve skijaške korake napravila na Jahorini, a da je vođena olimpizmom iz 1984. godine.

Olimpijac Mladen Plakalović kazao je da će na Olimpijadi dati sve od sebe.

"Drago mi je da sam član ovog olimpijskog tima. Ovo je moja druga Olimpijada", kazao je Plakalović.

Olimpijka Tanja Karišik kazala je da će u Sochiju nastupiti u dvije discipline.

"Trenutno ne mogu obećati neke velike rezultate s obzirom na uslove u kojima smo radili. Svakako, bez obzira na sve to ja ću dati svoj maksimum", kazala je Karišik.

Tokom današnjeg dana, prije simboličnog paljenja baklje, upriličen je i spust učenika ski škole koji su u svojim rukama nosili baklje.

Ceremoniji paljenja baklje prisustvovali su gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Peter Sorensen.

Danas je upriličen i ispraćaj bh. olimpijaca te su im prisutni građani poželjeti sretan put u Sochi u Rusiji.

Iako je za danas bilo predviđeno održavanje revijalne trke ambasadora, privrednika i javnih ličnosti, zbog nedovoljno snijega, ovaj program je otkazan.

Mališani i bh. građani koji se danas nalaze na Jahorini družili su se maskotom Vučkom, članovima bh. olimpijskog tima i rukovodstvom Olimpijskog komiteta BiH.

Olimpijski sportski vikend, koji je počeo juče na Bjelašnici, prvi je u seriji sportskih i kulturnih događaja koji će se sporovoditi u naredne tri godine u okviru projekta „Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam.“