23. maja
0

Samuel Eto’o organizuje humanitarnu utakmicu, impresivan spisak legendi koje će igrati

K. H.
Samuel Eto\'o (Foto: EPA-EFE)
Samuel Eto\'o (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni kamerunski nogometaš Samuel Eto'o najavio je humanitarnu utakmicu 23. maja na stadionu San Siro u Milanu s brojnim bivšim i sadašnjim zvijezdama svjetkog nogometa, a s ciljem da se prikupe sredstva za njegovu nevladinu organizaciju koja se bori protiv rasizma.

Također, dio sredstava će biti prebačen i za italijansku humanitarnu organizaciju Slums Dunk koja preko košarke nastoji pomoći siromašnim mladim ljudima, od Kenije preko Zambije do Argentine.

I da ovaj događaj privuče pažnju svjetske javnosti, Eto'o se potrudio s pozivima koje je uputio bivšim i sadašnjim proslavljenim igračima, a svakako da najviše pažnje privlači ime Lionela Messija koji će biti dio ove humanitarne utakmice.

Pored Argentinca, na San Siru će još igrati Francesco Totti, Wesley Sneijder, Andrea Pirlo, Clarence Seedorf, Paulo Dybala, Pippo Inzaghi i mnogi drugi, a nema sumnje da će ovo biti jedan istinski nogometni spektakl i da će svi oni koji budu gledali utakmicu uživati u magičnim potezima najpoznatijih svjetskih imena u nogometu.

"Sport može uraditi puno toga kada je riječ o ljudskog integraciji. Sport ima ulogu za svaku osobu, a lično sam doživio mnogo rasističkih uvreda tokom karijere i protiv toga se treba boriti. Vjerujem u multikulturalnost", rekao je.

Otkrio je i način na koji je Messija uvjerio da učestvuje u ovom meču rekavši da je Argentinac bio promovisan u prvi tim kada je Kamerunac vodio napad Barcelone, a u to vrijeme imao je nekoliko važnih savjeta za igrača koji će u narednim godinama postati najbolji svjetski nogometaš.

"Još uvijek ponekad pričamo, pa sam ga nazvao i on je pristao", rekao je Messi.

Za kraj je dodao da je jako tužan zbog rata u Ukrajini, ali je upozorio da to nije jedini rat na svijetu i da se u mnogim afričkim državama vode slična dešavanja, s tim da javnost nije upoznata s imenima.