Drugi slučaj
4

Ruskinja Nadežda Sergejeva pozitivna na doping testu

Klix.ba
Nadežda Sergejeva, desno (Foto: EPA-EFE)
Nadežda Sergejeva, desno (Foto: EPA-EFE)
Ruska vozačica boba Nadežda Sergejeva pala je na doping testu na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu, javlja BBC.

Tridesetogodišnja Sergejeva je jedna od 168 ruskih olimpijaca koji se pod neutralnim statusom takmiče na Zimskim olimpijskim igrama u južnokorejskom PyeongChangu nakon što je Rusija suspendovana zbog prethodnog doping skandala.

Sergejeva je završila na 12. mjestu u bobu.

U četvrtak je ruski igrač karlinga Aleksandar Krušelniciki ostao bez bronzane medalje nakon što je dokazano da je bio dopingovan.

Ruski bob savez je saopćio da je Sergejeva bila pozitivna na "lijek za srce" koji joj nije propisao ljekarski tim. Test koji je obavljen 18. februara je bio pozitivan, ali onaj koji je uradila pet dana kasnije bio je negativan.

Recimo i da je danas petnaestogodišnja Ruskinja Alina Zagitova osvojila zlatnu medalju u umjetničkom klizanju, a njena sunarodnjakinja Jevgenija Medvedeva je osvojila srebrenu.

Međunarodni olimpijski komitet je zabranio Rusiji da učestvuje na Zimskim olimpijskim igrama u PyeongChangu ove godine zbog sistematskog dopinga ruskih olimpijaca u Sočiju prije četiri godine, kada su Rusi bili domaćini. Međutim, oni koji su dokazali da nisu bili dopingovani dobili su dozvolu da se takmiče.