Irfan Smajlagić
0

"Želimo napraviti još veći iskorak u Evropi"

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
U okviru prvog kola grupne faze Lige prvaka rukometaši sarajevske Bosne danas će u Zetri odmjeriti snage sa francuskim Chamberyom. Utakmica počinje u 17.30 sati. Kako su nam potvrdili iz kluba u štampu će biti pušteno tri hiljade karata, sa cijenom od 5KM. Prenos ovog dvoboja biće na FTV.

Direktan plasman u grupnu fazu evropske klupske elite bordo tim izborio je sjajnim rezultatima predhodnih godina. Naš predstavnik nalazi se u skupini sa mađarskim Vezpremom, slovenačkim Gorenje Velenjem (prošlogodišnjim finalistom Kupa IHF-a, za koji nastupa bh. reprezentativac Adnan Harmandić), francuskim Chamberyem, njemačkim Rhein Necker Löwenom i poljskim Targi Kielcom. Plasman u naredni krug izboriće četiri ekipe.

„Studente“ će sa klupe predvoditi iskusni Irfan Smajlagić. Evo kako razmišlja prvi šef struke pred ovaj okršaj:

„ Momci su mokotrpno radili na pripremama. Moram podvući da smo promijenili sistem rada i da je to za pojedine rukometaše bio pravi šok. Ipak, nakon izvjesnog vremena stvari su se polako složile. Čelni ljudi kluba stvorili su nam vrhunske uslove. Želimo napraviti još veći iskorak na međunarodnoj sceni i smatram da za to treba vremena. Prva prepreka u evropskoj klupskoj eliti je Chambery. Svaka pobjeda je veliki kapital, jer se radi o kvalitetnom suparniku. Iznimno su disciplinirani i zaslužuju sav respekt. Otišao im je sjajni Narcis, ali imaju igrače koji mogu pokriti taj nedostatak. Ne smiju se potcijeniti, ali treba vjerovati u naš uspjeh“.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info

Na pitanje kako će igrati „Studenti“, odgovorio je:

„Mi tražimo rezultat, odnosno pobjedu, ono što vam mogu obećati jeste da će igrači dati sve od seba da do nje i dođu. Ostaje da vidmo hoće li to biti dovoljno. Mnogi su me pitali kako će se igrači adaptirati na Zetru, jer su prvo igrali u Skenderiji, a potom u dvorani na Mojmilu. Nema tu previše filozofije, vrhunske ekipe adaptiraju se na sve uslove. I mi tako razmišljamo, mada je i meni dvorana na Mojmilu izuzetna, ovo je ipak Liga prvaka. Traži se veći kapacitet i ne mislim da nam to može predstavljati neki problem. Naš konačan cilj je plasman u narednu fazu ovog takmičenja. Smatram da možemo doći do tog cilja“.

Kapiten ekipe, Petar Kapisoda prenio je utiske iz svlačionice:

„Zaista smo u protekla dva i pol mjeseca mnogo radili. Sada bi trebali ubirati plodove tog rada. Mislim da je Chambery protivnik po mjeri. Svi igrači jedva čekaju da utakmica počne. Mi nismo imali mnogo igračkih promjena, osim bekovskog para, tako da je većina nas igrala evropske mečeve. U posljednjih nekoliko dana trenirali smo u Zetri, navikli smo se i sa te strane neće biti nikakvih problema. Učinit ćemo sve za trijumf, ali jasno je da garancija nema“.

Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info

Za kraj treba napomenuti da će utakmicu suditi Gerhard Reisinger i Christian Kaschuetz (Austrija), dok je delegat Moshe Herman (Izrael).