"Niko nije otpisan"
43

Stiglo objašnjenje iz Saveza zašto protiv Kosova neće igrati ponajbolji igrači reprezentacije BiH

E. B.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Irfan Smajlagić je pozvao 21 igrača za martovske utakmice kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Kosova.

Spisak je iznenadio brojne ljubitelje bh. rukometa jer na njemu nema ponajboljih igrača koji su do sada bili nositelji igre našeg tima.

Na spisku nema najboljeg bosanskohercegoivačkog rukometaša i golmana Flensburga Benjamina Burića, ali ni Haruna Hodžića, Josipa Perića, Marina Vegara, Gafara Hadžiomerovića, Dine Hamidovića, Srđana Predragovića...

Iz Rukometnog saveza su izdali saopćenje u kojem pojašnjavaju zašto navedeni standardni reprezentativci nisu na spisku.

"Na spisku postoje iznenađenja, jer nekih igrača nema na njemu, ali većina onih koji nisu na njemu, a koje su svi očekivali poput Benjamina Burića, Josipa Perića, Dine Hamidovića, Marina Vegara, Haruna Hodžića, Srđana Predragovića iz objektivnih i opravdanih razloga nisu na skraćenom spisku. Neki nisu tu zbog povreda, neki nisu zbog procesa oporavka, neki nisu zbog porodičnih obaveza, dakle niko nije otpisan, ali mi u ovom momentu računamo na igrače koji su sto posto spremni i koji će sto posto biti prisutni", stoji u saopćenju stručnog štaba naše selekcije, prenosi RS BiH.

U prva dva duela kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine naša reprezentacija doživjela je dva teška poraza od Crne Gore i Slovenije, tako su predstojeći mečevi protiv Kosova presudni u borbi za EP.

Smajlagić računa na sljedeće igrače:

Golmani: Admir Ahmetašević, Bekir Čordalija, Ahmed Čabaravdić.

Pivoti: Senjamin Burić, Adin Faljić, Amir Muhović, Elmir Građan.

Krila: Vlado Draganić, Adi Mehmedčehajić, Luka Perić, Mladen Bošković.

Bekovi: Mirsad Terzić, Milan Vukšić, Marko Davidović, Edin Klis, Igor Mandić, Vladan Lončar, Mirko Herceg, Luka Knežević, Marko Panić, Nedim Hadžić.

Potrebno je savladati u obje utakmice Kosovare, a onda se nadati iznenađenju protiv neke od favoriziranih selekcija Crne Gore i Slovenije te možda kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije otići na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta. Reprezentacija BiH okupit će se 6. marta u Tuzli, a prvi duel protiv Kosova na rasporedu je 8. marta od 20:15 u Prištini, a revanš susret četiri dana kasnije u Mejdanu (17:00).

Kvalifikacije ćemo završiti u aprilu. Prvo je zakazan duel protiv Slovenije u Cazinu, a onda i gostovanje Crnoj Gori u Podgorici.