Rukomet
0

Rukometaši BiH spremni za podvig

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon slobodnog dana okupit će se danas na Ilidži, pred dvije odlučujuće kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo, protiv selekcije Grčke.

Tri uzastopne pobjede nad Holandijom i Italijom dovele su izabranike Vojislava Rađe da u susretima s Grcima, 19. januara u Visokom i dva dana kasnije u Kilkisu, sami odlučuju o svojoj "sudbini", s realnim šansma da naprave podvig i osvoje prvo mjesto u grupi i tako izbore nastup u baražu.

Najmlađa reprezentacija koju je BiH imala do sada, prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića prevazišla je sva očekivanja svojim odnosom prema dresu s državnim grbom i zalaganjem na terenu.

"Naši rukometaši pokazali su kvalitet i borbenost i sigurno je da će i u susretima protiv favoriziranih Grka dati svoj maksimum, iako pred njima kroz cijeli tok kvalifikacija nije postavljen nikakav imperativ. Kvalitet grčke reprezentacije dobro je poznat, radi se od šestoplasiranoj ekipi sa zadnjeg SP, učesniku olimpijskih igara i svakako najtežim protivnkom u grupi", kazao je Karačić.

Za susret koji će se igrati u dvorani Mladost čiji je kapacitet 3.500 gledalaca, vlada izuzetno zanimanje i sigurno je da će Visočaci dati veliku podršku bh. rukometašima kao što je to bilo i na prethodna dva kvalifikaciona susreta u Lukavcu i Živinicama.

Selekcija Grčke, koju vodi nekadašnji proslavljeni hrvatski rukometaš Goran Perkovac, večeras će doputovati na Sarajevski aerodrom, i produžiti za Visoko, gdje će do susreta s BiH obaviti četiri treninga.

Reprezentacije BiH i Grčke do sada su odigrale šest utakmica, a obje ekipe ostvarile su po tri pobjede, uz gol raliku 146:139 u korist bh. tima.

Susret u Visokom, 19. januara u 16.30 sati, sudit će Poljaci Arkadiusz Solodko i Leszek Solodko, dok će delagat biti Gerd Butzeck.