Rukomet
61

Rukometaši BiH se nadaju čudu protiv Danske: "Potući" ćemo se s njima, pa šta bude

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u petak je sat prije podneva počela trening u tuzlanskom Mejdanu gdje će u nedjelju od 20:15 sati igrati utakmicu 2. kola kvalifikacija za EP sa aktuelnim svjetskim i evropskim viceprvacima Dancima.

Sa Dancima u zvaničnim utakmicama imamo skor od 1:1, a kada je riječ o našim domaćim utakmicama u Mejdanu onda je skor 0:3. U Tuzli smo izgubili od Poljaka, Bjelorusa i Čeha.

"Atmosfera u ekipi je odlična. Svakako da nas je pogodila povreda Ivana Karačića, jer će nam nedostajati njegovo srce na terenu. Međutim, nećemo kukati, imamo Josipa Perića i protiv Danaca otkrivamo gotovo sve karte pred Svjetsko prvenstvo“, kaže Dragan Marković, selektor reprezentacije BiH.

Reprezentacija BiH će još sutra trenirati u Mejdanu, a možda će lakši treninig biti na rasporedu i u nedjelju. U Tuzli se s nestrpljenjem čeka izalazak na parket Markinih Zmajeva, a organizatori poručuju kako ulaznica nema ni za lijeka. Procijenjuje se da će na tribinama biti oko 5.000 navijača, koji će biti igrač viška za naše reprezentativce.

"Marka to neće reći, ali vjerujte da ćemo se u nedjelju 'potući' sa njima pa šta nam dragi Bog da“, kaže Smajo Karačić, generalni sekretar RS BiH.

Reprezentativci su u Tuzli, kako kaže selektor Marković, dočekani na fenomenalan način. Ni oni nisu ostali dužni jer za svakog imaju vremena za fotografisanje i razgovor.

"Publika će biti naš osmi igrač. Ako uspijemo smanjiti broj grešaka možemo da ne izgubimo. Pozitivan rezultat bi nas svakako približio Evropskom prvenstvu“, kaže Nebojša Grahovac, golman našeg tima.

U petak uvečer stručni štab i reprezentativci BiH gledat će sinošnji duel Danske i Litvanije. Selektor Marković je već odgledao utakmicu i kaže kako su Danci ranjivi.

"Samo da ne budu imali više od 4 ili 5 poklon lopti od sudija. Oni uživaju kredibilitet i to je sasvim razumljivo“, kaže Marković.

Utakmica Bosne i Hercegovine i Danske igra se u nedjelju sa početkom u 20:15 i uz direktan prenos na BHRT-u.