Rukomet
0

Rukometaši BiH počinju kvalifikacije za SP

FENA
Utakmicom protiv selekcije Holandije muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra u Lukavcu počinje kvalifikacioni ciklus za Svjetsko prvenstvo, koje će se 2007. godine igrati u Njemačkoj.

U periodu od 5. do 21. januara najbolji bh. rukometaši ukupno će odigrati šest utakmcima u okviru Prve kvalifikacione grupe u kojoj su pored Holandije još selekcije Grčke i Italije. Pobjednik grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama - baražu.

Tokom 14-dnevnih priprema održanih u Živinicama i Lukavcu, rukometaši BiH odigrali su tri kontrolna susreta, dva sa olimpijskom reprezentacijom Srbije i Crne Gore, te selekcijom novinara, sastavljenom od igrača iz Premijer lige.

Selektor Vojislav Rađa od od samog početka priprema bio je suočen s brojnim problemima. Sa prvobitnog spiska zbog povreda otpalo je čak sedam igrača, što je u velikoj mjeri umanjilo optimizam uoči početka kvalifikacija.

Sutrašnji uvodni susret za Rađine izabranike je od velikog značaja, jer se Holanđani zajedno sa Grčkom ubrajaju u favorite u grupi. Iako naši prvi protivnik posljednjih godina nije bio učesnik ni jednog velikog takmičenja, prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH Smaje Karačića, radi se o kvalitetnoj ekipi koja je dugo na okupu, i koja u odnosu na ranije kvalifikacije, kada su rukometaši BiH ostvarili bolji međusobni skor, u znatnoj mjeri napredovala.

Susret BiH - Holandija igra se u srijedu u 16.45 sati u Lukvacu, a sudit će ga Slovenci Tomo Vodopivec i Robert Krasna, dok će delegat biti Makedonac Dragan Načevski.

Boje BiH u kvalifikacijama će brantiti:

golmani: Šabanović, Tahirović i Vujović lijeva krila: Stojanović i Kratović
desna krila: Hajdarević i Malešević
lijevi bekovi: Hurem, Prce, Omerović i Omerčević
srednji bekovi: Harmandić, Dokić i Pavlović desni bekovi: Obradović i Martinović pivot: Veselinov

Raspored nastupa reprezentacije BiH kvalifikacijama za SP:

  1. januara:

Lukavac: BiH - Holandija 8. januara: Penningen: Holandija - BiH 12. januara: Pontinia: Italija - BiH 14. januara: Živinice: BiH - Italija 19. januara: Visoko: BiH - Grčka 21. januara: Kilkis: Grčka - BiH