Rukomet
0

Rukomet EP 2010: Žrijeb kvalifikacija 18. aprila u Beču

FENA
U sjedištu Evropske rukometne federacije (EHF) u Beču, 16. aprila bit će obavljen žrijeb kvalifikacionih grupa za nastup na evropskom prvenstvu za rukometaše, koje će u januaru 2010. godine biti održano u Austriji.

Za razliku od dosadašnjeg načina kvalifikacija, koje su se isključivo održavale u januaru nakon čega je najbolja ekipa u grupi igrala baraž, po uzoru na nogomet prvi put će se primijeniti novi sistem takmičenja. Naime, 38 reprezentacija podjeljenih u šest jakosnih grupa bit će uvršteno u sedam kvalifikacionih grupa, od kojih će tri imati šest, a četiri grupe po pet selekcija. Po dvije reprezentacije iz svake grupe direktno će izboriti nastup na EP.

Kvalifikacije će se igrati od 29. oktobra 2008. do 21. juna 2009. godine.

Reprezentacija BiH svrstana je u četvrtu jakosnu grupu, na osnovu rang liste koju je prije dva dana objavio EHF. Rukometaši BiH rangirani su na 24. mjestu u Evropi.

Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza BiH (RS BiH) Smaje Karačića, naši rukometaši trenutno zaslužuju 5 do 6 mjesta bolju poziciju, ali su prilikom rangiranja u obzir uzeti i nastupi svih ostalih naših selekcija na međunarodnoj sceni ostvarenih do januara 2007. godine.

Žrijeb kvalifikacija bit će obavljen u petak u 20.00 sati. RS BiH predstavljat će direktor reprezentacije Mirza Muzurović i sekretar Karačić.