Rukometne kvalifikacije
0

Reprezentacija BiH bez Danijela Šarića

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Vojisalav Rađa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2011. godine u Švedskoj neće moći računati na Danijela Šarića.

Nakon 20-dnevne korespondencije između Rukometnog saveza BiH i Evropske rukometne federacije, danas je stigao konačni stav EHF-a po kojem 32-godišnji golman španske Barcelone nema pravo nastupa za BiH jer ne ispunjava određene članove pravilnika o registraciji za naš nacionalni tim s obzirom na to da je prije tri godine nastupao za tadašnju selekciju Srbije i Crne Gore.

Selektor Rađa izrazio je veliko razočarenje ovim stavom EHF-a jer je jedan od najboljih evropskih golmana, koji je rođen u BiH, trebao biti veliko pojačanje za naš tim u kvalifikacijama. Nakon što proteklih 10 dana boravio na pripremama, Šarić je danas napustio reprezentaciju.

Umjesto njega, za trećeg golmana, uz Adnana Šabanovića i Nebojšu Grahovca, Rađa je pozvao povrijeđenog Ratka Vujovića.

Najbolji rukometaši naše zamlje sutra putuju u Crnu Goru, gdje će 9. i 10. januara u Budvi i Baru (18 sati) odigarati prijateljske kontrolne utakmice s domaćom selekcijom, koja se također priprema za nastupe u kvalifikacijama.

Po povratku u Sarajevo reprezentacija BiH će se pripremati do 14. januara, kada putuje u Finsku. U okviru B-grupe rukometaši BiH će od 15. do 17. januara nastupiti na kvalifikacionom turniru u gradu Vantaa. Pored BiH i selekcije domaćina, u grupi su još Velika Britanija i Rumunija, koja će nam biti najteži protivnik u borbi za osvajanje prvog mjesta u grupi, koje vodi nastupu u baražu (dodatnim kvalifikacijama).