EP u rukometu
0

Poljska nadigrala Njemačku

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Startalo je u Europsko prvenstvo rukometaša u Austriji, a u najzanimljivijem meču 1. kola po grupama Poljska je u skupini C pobijedila Njemačku 27-25.

Poljaci su se krajem prvog dijela odvojili na četiri razlike (12-8) što se pokazalo ključnim za ostatak utakmice. Cijelim tokom meča Njemačka je jako teško probijala poljsku obranu, a do zraka su došli tek pred kraj ogleda, no tada je bilo kasno za povratak.

Dvije minute prije kraja su došli do malog zaostatka 25-23, no to je bilo najviše što su se uspjeli približiti.

Karol Bielecki je sa šest pogodaka predvodio Poljake, dok su po četiri postigli Jaszka i Bartosz Jurecki. Kod Njemačke se najboljim pokazao Kaufmann sa sedam golova.

U grupi A, ruski rukometaši su slavili protiv Ukrajine 37-33, iako su tokom nadmetanja imali najčešće i komotnije vodstvo. Još je jednom sve svoje kvalitete pokazao Konstantin Igropulo koji je bio prvi strijelac utakmice sa 11 pogodaka.

Najuvjerljiviju pobjedu je upisala Španija u grupi D. S plusom od 12 pogodaka (37-25) su lako nadigrali Češku. Iker Romero je postigao 14 pogodaka, od čega osam sa sedam metara.

Danska se, pak, jako dugo mučila s domaćinom prvenstva Austrijom. Pobijedili su na kraju 33-29, a odvojili su se od suparnika serijom 4-0 (od 20-20, do 24-20).

Europsko prvenstvo u rukometu, 1. kolo:

Gkupina A:

Rusija - Ukrajina 37-33 Hrvatska - Norveška (kasnije)

Grupa B:

Poljska - Austrija 33-29 Island - Srbija (kasnije) 

Grupa C:

Poljska - Njemačka 27-25 Švedska - Slovenija (kasnije)

Grupa D:

Španija - Češka 37-25 Francuska - Mađarska (kasnije)